Karkówka na świąteczną przystawkę

Przepis inspirowany recepturą Ilony Kilian, księżowskiej gospodyni z plebanii w Kołczygłowach pochodzi z książki ?Kuchnia na plebanii? Łukasza Modelskiego.

Tak przygotowaną karkówkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Doskonale smakuje z sosem tatarskim i pięknie się prezentuje na świątecznym stole

 

Składniki – na mięso

1,2 kg karkówki

1 łyżeczka soli peklowej

2 łyżeczki zwykłej soli

1 płaska łyżeczka pieprzu

5 dużych ząbków czosnku

2 łyżki stołowe  majeranku

1 płaska łyżeczka mielonej papryki

4 łyżki stołowe oleju

 

Składniki – na sos

1 cebula średniej wielkości

2 ogórki konserwowe

4 łyżki majonezu

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 małe ząbki drobno posiekanego czosnku

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

Na jeden dzień przed pieczeniem karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć olejem i mieszanką soli zwyczajnej, soli do peklowania, pieprzu, czosnku, majeranku i papryki.

Zawinięte w folię mięso wstawić na noc do lodówki, żeby nadać kształt. Piec w rękawie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu odlać powstały sos,  wystudzić i włożyć do lodówki, żeby karkówka  dobrze schłodziła, (zimną łatwiej pokroić).

Przygotować sos tatarski mieszając ze sobą drobno posiekane:  surową cebulę, ogórek konserwowy, majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz.

Przed podaniem karkówkę pokroić w cienkie plastry i polać sosem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.