27 września sala Teatru Equus wypełniła się zapachami kuchni włoskiej. Do tego brzmienia włoskiej muzyki i mistrz kuchni ? Karol Okrasa na scenie. Druga część kulinarnych podróży jest już za nami.
W niedzielny wieczór w ?Klubie Galop? można było zasmakować włoskich potraw autorstwa Karola Okrasy. Po ?Wieczorze rosyjskim? przyszła pora na podróż do słonecznej Italii. Kuchnia włoska świetnie zadomowiła się w naszym kraju. Polacy pokochali ją za prostotę i wyraziste smaki. Nie ma już chyba polskiego miasta bez choćby najmniejszej pizzerii, nie ma domu gdzie nie przyrządza się dań z makaronów. Karol Okrasa pokazał jak można ?bawić się? kuchnią włoską, jak bazując na tradycyjnych potrawach stworzyć nowe, wyszukane smaki. Makarony, pomidory, oliwa, sery, zioła, ocet balsamiczny, wino… – z tych produktów można stworzyć cuda.
Wieczór z kuchnią włoską poprowadził tradycyjnie Marek Wysocki, tym razem w towarzystwie Agnieszki Frykowskiej. Spotkanie rozpoczęło się od wysłuchania fragmentu hymnu włoskiego. Okazuje się bowiem, że w ich hymnie państwowym zawarty jest polski motyw. – ?(…)Najemne miecze Jak cienkie trzciny Już Austriacki orzeł stracił swe pióra Krew włoską Krew polską pił wraz z Kozakiem Lecz wypaliła mu serce (…)? .
Mistrz kuchni Karol Okrasa poddawał swoje potrawy ocenie zgromadzonej widowni oraz dwóm ?guru? kuchni z elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni: Giancarlo Russo, który jest też Prezesem Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce i oficjalnym kucharzem Episkopatu Polski, a także Robertowi Sowie z Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli.
Włoską ucztę wszyscy rozpoczęli od świeżo palonej, aromatycznej kawy. Po małym espresso przyszła kolej na przystawkę ? antipasto, składającego się ze świeżej rukoli, bruschetty, vitello tonato, czyli sosu na bazie tuńczyka oraz carpacio z cielęciny. Kolejnym daniem było canelloni (czyli duże i grube rurki makaronowe) z dodatkiem szpinaku, parmezanu i czosnku, z sosem pomidorowym. Te wszystkie potrawy można było popijać prawdziwym włoskim winem. W trakcie przyrządzania i degustacji potraw, znalazł się czas na luźne rozmowy o jedzeniu, Włoszech i Włochach.
– Włoskie potrawy przygotowuje się tylko z włoskich produktów – kilkakrotnie podkreślał Okrasa. Jednak zachęcał do bazowania na tradycyjnych przepisach, pochodzących wprost z Italii i urozmaicaniu ich własnymi pomysłami.
Degustacji włoskich potraw towarzyszyły występy artystów, śpiewających najsłynniejsze włoskie przeboje. Wystąpili: Michał Niemiec, Marta Żurek -Kandraciuk oraz zespół BENE.
Teraz czekamy na wieczór kuchni greckiej, który odbędzie się już 25 października.
Sylwia Kowalska