3 lipca w Ząbkach, na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej, odbył się drugi konkurs gastronomiczny o Puchar Mazowsza w Grillowaniu pod patronatem marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika. W zawodach zwyciężyła ekipa Urzędu Miasta Ząbki, której dania najmocniej urzekły podniebienia jury.W grillowaniu liczy się inwencja. Dobry pomysł to klucz do sukcesu wymyślnych dań pod chmurką. A udowodnili to zawodnicy konkursu gastronomicznego o II Puchar Mazowsza w Grillowaniu, zorganizowanego przez Praską Giełdę Spożywczą, spółkę Polskie Smaki i firmę Stalgast. Rywalizowało ze sobą dziesięć ekip reprezentujących: Wyższą Szkołę Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki w Warszawie (dwie drużyny), Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie (dwie drużyny), Zespół Szkół Gastronomicznych nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Brańszczyku, urzędy miast w Legionowie i w Ząbkach, oraz działające na Praskiej Giełdzie Spożywczej hurtownie Reg-Drób i Alosa.
Uzyskane smaki dań, ich wygląd i aranżację oceniało jury, którego przewodniczącymi byli: Carlos González-Tejera (jury degustacyjne) oraz Adam Michalski (jury techniczne).
Największe uznanie jury zdobył zespół reprezentujący miasto Ząbki, w składzie: Wojciech Wódka (kapitan), Magdalena Kopeć i Kinga Jakisz. Drużyna urzekła jury pysznym pstrągiem w boczkowym mundurku, faszerowanym aromatycznym masłem ziołowo-czosnkowym, pod sosem ze świeżych kurek w towarzystwie kolorowych szaszłyków warzywnych. Oprócz Pucharu Marszałka Województwa Mazowieckiego, grupa otrzymała bony pieniężne w wysokości 1500 zł od spółki Polskie Smaki. Drugą nagrodę uzyskała ekipa Reg-Drobiu z Przemysławem Sinkiewiczem (kapitanem) oraz Marcinem Kilińskim, która przyrządziła grillowane słodko-ostre polędwiczki wieprzowe i miodową karkówkę z grilla. Drużyna otrzymała puchar Burmistrza Miasta Ząbki i bony na 1000 zł. Zaś trzecia nagroda powędrowała do zespołu reprezentującego Wyższą Szkołę Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki w Warszawie (studia magisterskie), w składzie: Marcin Kiełek (kapitan) i Rafał Rybak. Ekipa przygotowała grillowanego tuńczyka w asyście szparagów oraz krewetek tygrysich, podawanego na warzywach grillowanych w sosie cytrynowym oraz redukcji balsamicznej. W ich ręce trafił Puchar Prezesa Praskiej Giełdy Spożywczej Zenona Daniłowskiego, a także bony na 600 zł od Polskich Smaków. Wyróżnienia zdobyli: drużyna hurtowni Alosa, ekipa Koła Gospodyń Wiejskich w Brańszczyku oraz drużyna Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 6 w Szczecinie.
Konkursowi towarzyszył piknik rodzinny, podczas którego każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Do dyspozycji dzieci był autobus zabaw ? „Playbus” oraz wielkie dmuchane zabawki. Z myślą o najmłodszych przygotowany był też konkurs robienia kolorowych kanapek. Dla wszystkich przybyłych ustawione były stoiska z zabawkami oraz różnymi smakołykami. Każdy z uczestników pikniku mógł też skosztować bezpłatnie potraw z grilla. Przez cały czas trwania pikniku odbywały się występy estradowe. Znane przeboje, polskie i zagraniczne, śpiewały laureatki konkursów wokalnych, organizowanych przez miasto Ząbki oraz Praską Giełdę Spożywczą.
W trakcie pikniku można było po raz pierwszy obejrzeć budynek stylowej restauracji „Na Skrajnej”, która niebawem zostanie otwarta dla swych gości.
Sylwia Kowalska