Ras el hanout to bardzo popularna w krajach Afryki Północnej, a szczególnie w Maroku mieszkanka przyprawowa, w skład której wchodzi kilkadziesiąt ziół, w
[...]
Specjalnie dla naszych Czytelników Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Ambasador Finlandii podaje przepisy na fińskie smakołyki. W Finlandii często stosowaną miarą,
[...]
Świąteczna wersja konfitury ze świeżej żurawiny, wykwintna, o wyczuwalnym korzennym aromacie doskonale pasuje do pieczonych mięs i pasztetów. Własnoręcznie przygotowana, stanowi gwarancję, że
[...]
Długie kolejki w sklepach i natłok przedświątecznych obowiązków sprawiają, że zorganizowanie Wigilii staje się nie lada wyzwaniem. O tym, jak w miarę bezstresowo
[...]
Galangal, jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw kuchni tajskiej, jest stosunkowo mało znany i rzadko stosowany w polskiej kuchni, choć wchodzi w skład mieszanki
[...]
Wyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej, bez użycia tłuszczu, wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja
[...]
Hummus i wszelkiego rodzaju pasty warzywne…… mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego, jak wrzucić warzywa do robota i zmiksować. Łatwo, szybko
[...]
Ten hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. W
[...]
Ten hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno
[...]
Tyraj misiu, tyraj…. pewnie nie raz słyszeliście to powiedzenie, a że brzmi podobnie do nazwy pysznego włoskiego deseru tiramisu przyrządzanego na bazie serka
[...]
Kardamon należy do grona najdroższych przypraw świata. Najczęściej wykorzystywany jest do podkreślania smaku dań kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu. W dawnych czasach był
[...]
Cynamon to jedna z najstarszych znanych przypraw. Do Egiptu został przywieziony już około 2000 roku p.n.e. Był tak wysoko ceniony, że dawano go w
[...]
Lipiec, sierpień i wrzesień to najlepszy czas na domowe przetwory. Zamknięte w słoikach smaki lata urozmaicą zimowe posiłki i dostarczą cennych składników odżywczych.
[...]