W czwartek, 8 października podczas uroczystego spotkania rocznicowego z okazji 18-lecia powstania Praskiej Giełdy zostały wręczone po raz drugi statuetki ?Solidny Praskiej Giełdy Spożywczej?. Jednym z laureatów tegorocznej edycji została nasza redakcja
Nagroda jest skierowana do wszystkich, którzy wspierają i budują pozytywny wizerunek rynków hurtowych, promują konsumpcję produktów świeżych, ekologicznych i tradycyjnych bądź prowadzą nimi obrót. W szczególności jest ona formą uhonorowania osób, instytucji i firm zasłużonych dla rozwoju Praskiej Giełdy Spożywczej. W ubiegłym roku statuetki otrzymało osiem podmiotów: Urząd Miasta w Ząbkach, Radio Dla Ciebie oraz sześciu klientów Giełdy. W tym roku, do grona laureatów zostali włączeni dostawcy PGS.
Wśród laureatów znaleźli się: Firma Handlowa Bejon, zakład przetwórstwa rybnego BMC, gospodarstwo warzywne Romana Utraty, zakład masarski Lukullus, polska sieć sklepów Pelcowizna, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Piątnica, sklep Elżbiety Matosek, sklep Gabriela, sklep Koliber, sklep Marka Mielczarskiego, producent wędlin Smakowita, przedsiębiorstwo cukiernicze Tago oraz nasz tygodnik ?Życie Powiatu Wołomińskiego?.
Uhonorowani zostali także zwycięzcy organizowanego po raz pierwszy plebiscytu o laur ?Hurtownia Przyjazna Klientowi?. Celem współzawodnictwa jest mobilizacja operatorów do podnoszenia jakości obsługi klienta oraz podkreślenie roli kupującego. Laur jest formą docenienia operatorów PGS, którzy obsługują klientów sprawnie i uprzejmie oraz oferują im różnego rodzaju upusty, rabaty i pomoc informacyjną. Pierwszymi laureatami tej nagrody zostały hurtownie: Apex, Bruno-Tassi, Gonciarz, Reda i Reg-Drób.
W piątek, 9 października PGS zorganizowała specjalistyczne, praktyczne i bezpłatne szkolenie, podczas którego można było zdobyć informacje o pozyskiwaniu środków unijnych na rozwój firm.
W hurtowniach Batna, Marpol, Tano i Stół Polski odbyła się super promocja makaronów Abak, Sorenti i Staropolski oraz dań gotowych Stoczka.
Przed rozpoczęciem Tygodnia w niedzielę 4 października odbyło się współorganizowane przez Praską Giełdę Spożywczą doroczne ?Święto Chleba?. Podczas imprezy, która w tym roku odbyła się na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie, swoje produkty regionalne oferowali wytwórcy, którzy prezentowali się podczas organizowanych na Praskiej Giełdzie Dni Produktu Tradycyjnego ?Polskie Smaki?. Były to: WIR z Jędrzejowa ? z wędlinami, Bekon z Szydłowca ? z wędlinami; laureat nagrody o laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, Pasieka Piotrowskich z Żuromina ? z produktami pszczelimi, Agnieszka Gremza ? z serami korycińskimi; laureatka nagrody Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jan Binkowski ? z obwarzankami odrzywolskimi, za które otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo oraz Pectur z Korycina (wcześniej Eko-Smak) ? z wędlinami tradycyjnymi.