21 kilometrów pokonali uczestnicy rajdu z Tłuszcza do Leszczynowego Zacisza w Rozalinie w Gminie Strachówka, gdzie wspólnie grając na gitarach i śpiewając biesiadne piosenki, integrowali się z rowerzystami z Fundacji ?Przytul Misia?.
27 lipca 2012 r. grupa młodzieży z Beaver Zone (Strefa Bobra) z Tłuszcza wraz z pracownikami biura LGD Równiny Wołomińskiej wyruszyła na rajd zorganizowany w ramach projektu współpracy SZREK (Smaczna Zdrowa Regionalna Europejska Kuchnia). Po drodze w miejscowości Chrzęsne przyłączyła się druga grupa rowerzystów z Fundacji ?Przytul Misia? z Jarzębiej Łąki.
21-kilometrowa trasa wiodła przez leśne dróżki i asfaltowe ulice z Tłuszcza do Rozalina (Gmina Strachówka). Na miejscu gospodarze Leszczynowego Zacisza ? Małgorzata i Paweł Wiśniewscy ? powitali przybyłych gości, którzy mieli okazję pomóc przy pracy w kuchni w przygotowaniach chłodnika litewskiego. Szkolenie rozpoczęło się o godz. 12.00.
Jako pierwszy zabrał głos prezes LGD RW Rafał Rozpara. Tematem spotkania była kuchnia regionalna i potrawy tradycyjne serwowane dzisiaj przez punkty gastronomiczne, a także przez właścicieli gospodarstw agroturystycznych, co stanowi w dzisiejszych czasach pewien trend. Kolejny prelegent ? Kamil Żmudzki, technolog żywności i żywienia człowieka, mówił o zasadach zdrowego żywienia, a Mariusz Rudnicki ? z Mazowieckiego Forum Biznesu, Nauki i Kultury ? wprowadził
w aspekty prawne dotyczące prowadzenia gospodarstw agroturystycznych, serwowania posiłków turystom przyjeżdżającym na wypoczynek, zapewnienia noclegów, a także certyfikacji i rozszerzenia katalogu ?Turystyka Wiejska?, tworzonego przez LGD Równiny Wołomińskiej w ramach Programu Budowy i Promocji Produktu Lokalnego.
Następnie rozpoczęła się biesiada. Gospodarze ? Małgorzata i Paweł Wiśniewscy ? opowiedzieli o swoim gospodarstwie agroturystycznym, w którym uprawiają borówkę amerykańską i orzecha laskowego, o pomyśle stworzenia bazy noclegowej i takich atrakcjach, jak na przykład spanie na sianie w stodole.
Beata Trojanek