Myśląc o rozpoczęciu odchudzania – nie można polegać na jednym sposobie lub liczyć na natychmiastowy skutek . Każdy kto próbował uporać się ze zbędnymi kilogramami przy pomocy różnego rodzaju ?diet – cud? przekonał się, że to zwykle efekt chwilowy.
Okazuje się, że szybkie uzyskanie obniżenia masy ciała wiąże się często z kolejnym, szybkim przytyciem. Ważniejsze jest utrzymanie częściowej redukcji nadwagi niż efekt doraźnie większy, ale krótkotrwały. Podstawowe zasady zmniejszania masy ciała powinny być wdrażane stopniowo i najlepiej jednocześnie. Opierają się na: ? zmianie dotychczasowych nawyków żywieniowych ? zwiększeniu aktywności fizycznej ? modyfikacji stylu życia. Jeżeli powyższe, w określonym czasie nie przynoszą spodziewanego rezultatu należy pomyśleć o leczeniu farmakologicznym we współpracy z lekarzem i po wykluczeniu przeciwwskazań zdrowotnych.
Celem leczenia powinno być osiągnięcie należnej wagi ciała za pomocą bezpiecznych metod oraz wypracowanie takich zachowań, które nie dopuszczą do nawrotu nadwagi czy otyłości. W praktyce jest to trudne do zrealizowania, udaje się zwykle osobom młodym lub silnie zmotywowanym, np. zagrożeniami zdrowotnymi wynikającymi z otyłości. U większości osób bardziej realne jest uzyskanie redukcji masy ciała o 10-15 % w stosunku do wyjściowej w okresie 3-6 miesięcy. Okazuje się , że utrata już kilku % wagi daje wymierne korzyści zdrowotne jak: obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, obniżenia stężenia cukru, cholesterolu we krwi.
Zmiana nawyków żywieniowych
Podstawową zasadą leczenia dietetycznego jest uzyskanie ?ujemnego bilansu energetycznego? poprzez zmniejszenie kaloryczności posiłków oraz ograniczenie ich wielkości. Osoby z otyłością mają tendencję do zaniżania samooceny spożywanych pokarmów dlatego warto na początku spisywać wszystko co się zjada i wypija, aby łatwiej było wychwycić błędy i wprowadzić zmiany. W liczeniu nie wolno ominąć tzw. ukrytych kalorii, np. dodanie majonezu, cukru ,masła dla poprawy smaku. Zjedzenie bowiem dodatkowych 100 kcal dziennie powoduje przybór około 5 kg rocznie. Od wielu lat trwają dyskusje na temat skuteczności różnych diet. Najlepszym sposobem ograniczenia kalorii jest zmniejszenie zawartości tłuszczu, a najbardziej zalecana jest dieta ubogokaloryczna, o małej zawartości tłuszczu i optymalnej ilości błonnika. Prawie połowa spożywanego tłuszczu, który zjadamy znajduje się w mięsie, dlatego należy jeść więcej ryb i drobiu, a unikać kiełbas, pasztetów, podrobów. Dodatek warzyw, owoców, produktów gruboziarnistych pozwoli zachować dotychczasową objętość posiłków. Niemniej, każda dieta powinna być opracowana indywidualnie przez dietetyka, w odniesieniu do: wieku, płci, aktywności zawodowej,chorób towarzyszących i stopnia nadwagi.
Ruch to podstawa
Aktywność fizyczna – to ważny element skutecznego działania w redukcji wagi ciała. Nawet najmniejsza aktywność jest lepsza niż żadna. Okazuje się, że zwykłe chodzenie z prędkością 1,6 km/godz. zwiększa tempo przemian metabolicznych o 150% w porównaniu do siedzenia bez ruchu. Ruch powoduje zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej, pozwala utrzymać sprawność mięśni, zwiększyć wydolność fizyczną. Aby ćwiczenia przyniosły efekt muszą odbywać się: co najmniej 3x w tygodniu (najlepiej 5x) i przynajmniej 30 minut, o intensywności 50-70 % maksymalnej częstości pracy serca. Maksymalną pracę serca oblicza się odejmując wiek w latach od 220, (np.dla osoby 40lat 220-40=180uderzeń/ min). Osoby niewytrenowane powinny zaczynać od nieznacznych obciążeń. Spacery, jazda na rowerze, pływanie, gra w piłkę oraz wykorzystanie każdej codziennej okazji dla ruchu (chodzenie po schodach)- to proste sposoby na zwiększenie wydatku energetycznego i przyspieszenie przemiany materii.
Zmiana stylu życia
Modyfikacja stylu życia to ważny i trudny element w działaniu. Złe nawyki mogą uniemożliwić osiągnięcie zamierzonego celu. Do najczęściej popełnianych błędów należą: jedzenie nieregularne czy podczas największego głodu, zbyt szybkie spożywanie posiłków, podjadanie między posiłkami, spożywanie zbyt małej ilości warzyw i płynów. Ważne jest też uświadomienie sobie, że otyłość, nadwaga to problem przewlekły, wymagający systematycznego działania i dlatego stosowanie zbyt rygorystycznych metod na dłuższą metę się nie sprawdza. Bardzo istotne jest wsparcie i zrozumienie rodziny, znajomych, a uroczyste spotkania i święta z ?suto zastawionym stołem? nie powinny zniweczyć dotychczasowych działań i osiągnięć . W Przychodni MAK-MED. można umówić się na poradę z zakresu leczenia otyłości do lekarza i dietetyka.
Lek. med.
Małgorzata Kozłowska
NZOZ MAK-MED Wołomin
Al. Armii Krajowej 64/13
022-787-80-10, 022-499-80-60
Suto zastawiony stół ( zwłaszcza przy okazji świąt), jeśli znajdą się na nim w większości produkty wskazane dla domowników jadających zgodnie ze swoją grupą krwi, nie jest przeszkodą (jedząc tak, nie trzeba liczyć kalorii, tylko eliminować z diety pewne produkty), a np. podjadanie przekąsek zdrowotnych u właścicieli grupy krwi B nie powoduje tycia i jest nawet wskazane. Warto wreszcie to sprawdzić.
Informacja nt zdrowego odżywiania i odchudzania jest NIESTETY tak manipulowana, że przekłada się na rosnącą plagę otyłości oraz cukrzycy typu 2. Należy jednak zachować rozsądek i poznać realia. Czyli, pamiętajmy i zakodujmy sobie raz na zawsze, w naszej świadomości oraz pamięci, że odżywienie własnego organizmu to baza w oparciu o którą realizujemy aktywność życia.
Jednocześnie problem nadwagi i otyłości, również cukrzycy typu 2 ROZWIĄZUJE !! przekaz ze strony internetowej, ADRES:
http://www.magdalirl.com.pl
Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też wiedza z książki pt.:
PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Znajdują się w niej unikatowe tabele żywieniowe tzw. Indeks Żywieniowy tj. IŻ produktu.
Chleb typu KR-IRL stanowi aktualnie o wartości zdrowia oraz szczupłej prawidłowej sylwetce. Jest w nim ogromna energia i czystość biologiczna produktu zarazem.
Wszelkie choroby związane z otyłością i cukrzycą typu 2 pominiemy, jeśli wyeliminujemy otyłość. Aby tego dokonać należy spożywać Chleb typu KR-IRL oraz żywność wg wartości tzw. Indeks Żywieniowy, tj. IŻ produktu. Jemy bez większych zahamowań, smacznie i dużo, a przede wszystkim energetycznie oraz BEZ UCZUCIA GŁODU.
Zmęczenie jest nam wtedy obce, a kreatywność myślenia zaskakuje nas samych. Zdrowiejmy i szczuplejmy zarazem !
Takie odżywianie NIE JEST DROGIE, a wręcz WYJĄTKOWO TANIE (koszt 1 szt. mini chlebka to 18-20 groszy czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł).
Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że Chleb typu KR-IRL syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz., ELIMINUJE GŁÓD, gwarantując przy tym odżywienie BIOLOGICZNIE WZORCOWE !!.
Mamy swoje zdrowie we WŁASNYCH rękach, to zdecydujmy zatem, jak ma wyglądać nasza przyszłość.
NIE możemy być GŁODNI !!. Jeśli nie potrafimy opanować głodu to żadna DIETA nie ma SENSU !!.
Ta wiedza to puenta pozytywnego i energetycznego życia, którego jakość należy NIEZWŁOCZNIE poprawić.
Spróbujmy tak jeść, a optyka postrzegania rzeczywistości będzie dla nas nowym wartościowym doznaniem.
Dobre samopoczucie i niskie koszty są nagrodą za tę wiedzę dla wszystkich pragnących zdrowo żyć.
M. U. Sopot
A cóż to za łańcuszek reklamowy? dopiero co przeczytałam ten sam tekst wpisując w google „żyj zdrowo forum” . Był wysłany przez inną osobę (z Warszawy). Na dodatek reklama nie jest uczciwa…
Oczywiście miałam na myśli poprzedni komentarz.