?Nadbużańska żywność ekologiczna – nieodkryty potencjał” – zaprasza na cykl szkoleń z zakresu wytwarzania produktów regionalnych i tradycyjnych
Fundacja Dziedzictwo Nadbużańskie z Kuligowa jest organizatorem, w partnerstwie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie oraz Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego, szkolenia ?Nadbużańska żywność ekologiczna – nieodkryty potencjał”, które odbyło się w dniach 20-21.08.2008 roku na terenie Skansenu Wsi Nadbużańskiej w Kuligowie, ul. Kręta 4 gm. Dąbrówka. Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Województwa Mazowieckiego.
Głównym celem imprezy jest zaprezentowanie informacji dotyczących uwarunkowań wytwarzania i promocji żywności ekologicznej. W trakcie dwóch dni zaplanowano 10 godzin wykładów oraz 6-godzin warsztatów tematycznych przybliżających zagadnienia związane z :
– możliwościami stosowania środków ochrony roślin i nawozów w uprawach ekologicznych,
– sposobu oznaczania produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych,
– oznakowania produktu ekologicznego,
– pojęciem ?dobrostanu zwierząt”,
– odpowiedzeniu na pytanie, czym jest żywność ekologiczna, a czym żywność konwencjonalna,
– pojęciem bezpieczeństwa żywności,
– systemem kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym,
– charakterystyki systemu sprzedaży i promocji produkcji ekologicznej,
– definicją pojęć: żywność ekologiczna, organiczna, biologiczna i naturalna,
– charakterystyką wymogów, jakie należy spełnić, aby móc zająć się produkcją i sprzedażą żywności ekologicznej.
W ramach warsztatów swoje dotychczasowe doświadczenia przekaże Pani Urszula Cackowska-Wyrwicka, wytwórczyni produktów ekologicznych, będąca członkiem Stowarzyszenia ?Ekoland”.
Szkolenie skierowane jest do rolników, ale również i do konsumentów z terenów nadbużańskich powiatów wołomińskiego i wyszkowskiego.
Mamy nadzieję, że zgodnie z przyjętym przez pomysłodawców roboczym hasłem spotkania ?Nadbużańska żywność ekologiczna – nieodkryty potencjał” uda się połączyć piękno walorów przyrodniczych tego obszaru z możliwością prowadzenia, na jeszcze większą niż dotychczas skalę, produkcji rolniczej metodami ekologicznymi.
Wydarzenie to również sposób na promocję terenów należących do sieci NATURA 2000, z jednoczesnym wykorzystaniem zasobów produkcyjnych gospodarstw do realizacji jak największej ilości pakietów rolnośrodowiskowych, w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz promowaniem agroturystyki a zwłaszcza EKO-agroturystyki.
Rolnicy z naszego regionu wciąż poszukują alternatywy dla dotychczasowej działalności rolniczej, a możliwości, jakie daje produkcja żywności ekologicznej, są obiecujące, zwłaszcza, że pobliska Aglomeracja Warszawska to ogromny rynek dla produktów ekologicznych.
Wszystkich zainteresowanych uczestnictwem w kolejnym szkoleniu z tego zakresu, które odbędzie się w dniach 3 – 4 września, prosimy o kontakt pod numerem telefonu 604455524.
Co za wspanialy pomysl!!!!
Dla mnie żywność ekologiczna z tego rejonu nieodparcie kojarzy się ze świeżymi szczupakami i okoniami(zdrowotnymi, czyli działającymi na organizm jak doskonałe leki, dla właścicieli prawie wszystkich grup krwi). To tak w uzupełnieniu komentarza do artykułu „Ekologiczne rolnictwo”…