Choroby serca i naczyń (choroba wieńcowa, zawał serca, nadciśnienie, udar mózgu )- to nadal największy, zdrowotny problem współczesnego Polaka . Są przyczyną śmierci 50% naszego społeczeństwa.
Lek. med. Małgorzata Kozłowska
W przypadku wielu chorób XXI wieku nadal pozostajemy bezradni, ale możemy dużo uczynić dla naszego serca i naczyń ? by żyć dłużej i lepiej. Wystarczy częściowo zmodyfikować swój sposób życia i żywienia. Potwierdzają to doniesienia z innych krajów, gdzie znacznie zmniejszyła się liczba zachorowań i wydłużyło życie, głównie dzięki działaniom zapobiegawczym.
Tak zwany ?zdrowy styl życia?, na który składają się: – regularna aktywność fizyczna, – odpowiednia dieta, – rezygnacja z palenia tytoniu, – dbanie o prawidłową wagę ciała;
tak naprawdę nie wymagają od nas dodatkowych kosztów, czasu ani dużego wysiłku.
Najważniejszą przyczyną choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego i miażdżycy, jest zbyt wysoki poziom cholesterolu i innych tłuszczy (LDL, trójglicerydy) we krwi.
Wprawdzie tylko 30% cholesterolu pochodzi ze spożywanych pokarmów, to jednak wystarczająco dużo, aby spowodować problemy zdrowotne.
Jest to niezbędny składnik dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale jego nadmiar odkłada się w ścianie tętnic (w postaci blaszek miażdżycowych), zwężając światło naczyń i utrudniając przepływ krwi.
Co więc możemy zrobić, aby zapobiegać chorobom serca i naczyń?
Najważniejszym warunkiem jest zmiana dotychczasowego stylu życia – na tak zwany ?zdrowy?, który pozwoli obniżyć we krwi i utrzymać w normie cholesterol i inne tłuszcze.
Zalecana dieta opiera się głównie na ograniczeniu spożycia pokarmów bogatych w cholesterol: – tłuste mięso, wędliny, podroby, pełne mleko, żółte sery, jaja.
Nie oznacza to całkowitej rezygnacji z ulubionych potraw, ale znaczne ich ograniczenie na korzyść np. ryb (dorsz, lin, łosoś, sandacz), drobiu bez skóry i oczywiście warzyw i owoców , które dodatkowo zawierają błonnik usuwający tłuszcze. Warzywa i owoce powinny być spożywane 4 ? 5 razy dziennie.
Należy jak najczęściej, a najlepiej całkowicie, zastąpić tłuszcze zwierzęce (smalec, masło) tłuszczami roślinnymi(oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, miękkie margaryny). Wskazane jest również zmniejszenie ilości soli, którą z powodzeniem zastąpić można ziołami, oraz unikanie nadmiernego spożycia cukru.
Systematyczna aktywność fizyczna to kolejny, ważny, element pozwalający rozprawić się z niepożądanym tłuszczem, także z nadwagą i otyłością. Wymagane są ćwiczenia o umiarkowanym nasileniu (jazda na rowerze, spacery, pływanie) wykonywane systematycznie 3 – 4 razy w tygodniu przez 30-60 min.
Palenie papierosów – stanowi w Polsce przyczynę 37 % zgonów mężczyzn i 15 % kobiet właśnie z powodu chorób układu krążenia. Już jeden rok po zaprzestaniu palenia, ryzyko śmierci jest u byłego palacza o 50 % niższe niż u osoby, która nie zerwała z nałogiem. Fakty mówią same za siebie.
Niestety, często sama dieta i wysiłek fizyczny nie są w stanie doprowadzić do osiągnięcia pożądanych efektów. Wówczas należy włączyć leki, które przyjmowane stale, pozwolą obniżyć stężenie tłuszczy we krwi i zapobiec rozwojowi chorób serca i naczyń.
NZOZ MAK- MED
Al. Armii Krajowej 64/13
Wołomin
Tel. 022 499-80-60