Lubisz robić zdjęcia i inspirują cię specjały kuchni naszego regionu? Weź udział w Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej! Warto się zgłaszać, bo do wygrania jest aż 20 tys. zł. Nabór trwa do 20 kwietnia.
Po Konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, w którym są nagradzane produkty charakterystyczne dla naszego regionu, przyszedł czas na rywalizację skierowaną do miłośników fotografowania kulinariów! Wśród amatorów fotografii są z pewnością również pasjonaci kuchni regionalnej, dla których konkurs może być twórczą zabawą i okazją do eksperymentowania ze smakiem, światłem i kompozycją. A produkty z Mazowsza bez wątpienia mogą być źródłem inspiracji. Mazurek Chopina, rejbak kurpiowski, sójka pogorzelska, pieróg zdziechowski, gruduskie szaraki czy miód nadbużański – te i inne specjały mogą być „bohaterem” nadesłanych zdjęć.
Do wzięcia udziału w konkursie zachęca członkini zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska. – Ubiegłoroczna edycja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Nadesłano 139 fotografii, spośród których nagrodzono 19 prac, a kolejnych 9 otrzymało wyróżnienie. Chcemy w ten sposób popularyzować wśród Mazowszan tradycje kulinarne naszego regionu oraz specjały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
Konkurs jest skierowany zarówno do amatorów, jak i profesjonalistów, którzy mogą zgłosić dowolną liczbę fotografii. Prace są przyjmowane w dwóch kategoriach: „Lista produktów tradycyjnych” i „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”.
Zdjęcia wraz z wypełnionym formularzem konkursowym należy wysyłać mailowo na adres: fotografiakulinarna@mazovia.pl. Szczegółowe informacje można uzyskać w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod nr tel. (22) 597 91 40.