Zaraz po uroczystościach Bożego Narodzenia wiele pań domu ma ten sam kłopot. Zadają sobie bowiem jedno, strategiczne pytanie: co ja zrobię z taką ilością niezjedzonych rzeczy? – 27 grudnia w Centrum Aktywności Fabryczna 3 będzie działać jednodniowa jadłodzielnia.
W CAF3 będziemy przyjmować od naszych mieszkańców niewykorzystane produkty świąteczne. Z tego rozwiązania mogą także skorzystać producenci i dystrybutorzy żywności, sklepy oraz restauracje.
– Ten pomysł świetnie sprawdził się podczas poprzednich Świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie zastanawialiśmy się długo i zdecydowaliśmy, że warto go powtórzyć – mówi Monika Banaszek, naczelnik Wydziału Aktywności Lokalnej, w którego pieczy znajduje się CAF3.
Żywność trafi do osób potrzebujących, które – zwłaszcza w czasach wysokiej inflacji – ledwo wiążą koniec z końcem.
Podstawową zasadą jest to, aby dzielić się takim jedzeniem, które sami chcielibyśmy zjeść.
– Korzystając z jadłodzielni możemy upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Po pierwsze, dzielimy się z potrzebującymi, po drugie – częściowo lokalnie zapobiegamy globalnemu problemowi marnowania żywności. Dlatego serdecznie zapraszamy w poświąteczny wtorek do CAF3 – zachęca Monika Banaszek.
Szczegółowe informacje na temat jadłodzielni znajdą się przed świętami na profilu Facebook CAF3.
W CAF 3 BĘDĄ PRZYJMOWANE:
- pieczywo i inne wyroby piekarnicze, warzywa i owoce, konserwy, jogurty, serki czy sery oraz produkty suche,
- samodzielnie gotowane dania, takie jak zupy czy ciasta – warunkiem jest, aby były one szczelnie zapakowane, dokładnie opisane i z datą przygotowania potrawy,
- produkty z dobrą datą przydatności do spożycia,
- produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach
NIE BĘDĄ PRZYJMOWANE:
- surowego mięsa, potraw zawierających niepasteryzowane mleko czy surowe jaja,
- produktów z oznakami popsucia
- produktów po terminie ważności
- alkoholu
Materiał pochodzi z grudniowego biuletynu Marki.pl