Gotowanie na parze niesie ze sobą wiele korzyści, które dotyczą zarówno właściwości zdrowotnych, jak i smaku oraz wyglądu potraw.
Podczas gotowania na parze temperatura nie przekracza 110°C, co pozwala na lepsze zachowanie składników odżywczych. W czasie tradycyjnego gotowania żywność zanurzona w wodzie traci nawet do 70% witamin. Dla porównania podczas gotowania na parze poziom utraty witamin zredukowany jest do 40%. Ponieważ składniki nie są zanurzone w wodzie, powoduje to, że sole mineralne się nie rozpuszczają, a żywność nie absorbuje wody, która mogłaby zmienić jej smak oraz wygląd. Kolejną zaletą jest oszczędność czasu. Gotowanie na parze trwa zwykle krócej niż inne sposoby obróbki termicznej. Często wiąże się to z wykorzystaniem kilku garnków lub patelni. Przy pomocy garnka do gotowania na parze Kohersen Black Cube ugotujesz cały obiad używając zaledwie jednego naczynia. Pomyśl ile czasu możesz zaoszczędzić, nie musząc myć kilku garnków i patelni, a zaledwie jedno naczynie, które dodatkowo bez problemu możesz umyć w zmywarce.
Dbając o zdrowe odżywianie lub próbując zrzucić zbędne kilogramy zwracamy szczególną uwagę na wartości odżywcze i kaloryczność spożywanych pokarmów. Unikamy dań z dużą zawartością tłuszczu i cukru, potraw smażonych i wysokokalorycznych. Posiłki przygotowywane w garnku do gotowania na parze będą zatem idealnym rozwiązaniem, które pomoże nam jeść lżej i zdrowiej. Gotując na parze nie używamy tłuszczu, dzięki czemu znacznie zmniejszamy kaloryczność potraw. Zazwyczaj nie używamy również soli – zamiast niej smak potrawie nadają aromatyczne przyprawy i zioła.
Jedzenie gotowane na parze, mimo, że bez dodatku tłuszczu nie musi być pozbawione walorów smakowych. Z pomocą przychodzą przyprawy i zioła. Na składnikach wystarczy ułożyć gałązkę rozmarynu, tymianku czy koperku, ziarna pieprzu lub ziela angielskiego. Przyprawy można wrzucić także do wody, dzięki czemu unosząca się aromatyczna para napełni smakiem nasze danie.