Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Diamenty w kuchni

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe technologie.

Wartości, które czynią życie lepszym

Żyjemy coraz bardziej świadomie. Pielęgnujemy przyzwyczajenia, które pomagają nam dbać o zdrowie i środowisko. Lecz nie biorą się one znikąd, podstawą jest bowiem odnalezienie cennych informacji i wskazówek, które poszerzają naszą wiedzę w tych tematach. Chcemy również żyć wygodniej, troszcząc się przy tym o uczynienie naszego otoczenia nie tylko bezpieczniejszym, ale także niebanalnym i wyrafinowanym. Nic więc dziwnego, że rozwój technologii zmierza zatem w kierunku poprawy jakości naszego życia w szerokim spektrum.

Efektywne i równomierne rozprowadzanie ciepła

Taka idea przyświecała również koreańskim technologom, którzy stworzyli i opatentowali unikatową powierzchnię funkcyjną BLACK CUBE? używaną w produkcji naczyń do gotowania marki Kohersen?. BLACK CUBE to oryginalna struktura plastra miodu, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz naczynia, pozwala na wyjątkowo efektywne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni użytkowej, wszystko po to, by gotowanie stało się szybsze.

Garnki i patelnie Kohersen? charakteryzuje trójwarstwowa konstrukcja: stal nierdzewna ? aluminium ? stal nierdzewna, dzięki czemu są niezwykle trwałe, odpowiednie do każdej kuchenki, także indukcyjnej, a nawet umożliwiają gotowanie w piekarniku.

Bez przywierania

Sześcienny wzór na powierzchni naczynia pozwala na równomierne rozprowadzenie tłuszczu, przez co zapobiega przywieraniu potraw, nawet przy jego niewielkiej ilości. Wypustki ze stali nierdzewnej tworzące wzór plastra miodu stanowią wyższą warstwę, na której spoczywają kawałki mięsa czy warzywa, czyli to co poddawane jest obróbce termicznej. Powierzchnia poniżej wypustek stanowi natomiast zagłębienie pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu.

Bez zadrapań

Wypukłości pełnią funkcję buforu i zabezpieczają powierzchnię naczynia przed zarysowaniem. Dodatkowo powłoka DIAMOND chroni jeszcze skuteczniej przed zarysowaniem i jest bardziej odporna na ścieranie, przez co powierzchnia non-stick dłużej spełnia swoją funkcję. Dzięki czemu możemy podczas gotowania stosować metalowe akcesoria.

Mniej tłuszczu, bez szkodliwych substancji

Przygotowanie ulubionych potraw wymaga użycia mniejszej ilości tłuszczu, wspierając nasze wysiłki w zachowaniu zdrowia i wymarzonej sylwetki.

Dodatkowo, naczynia Kohersen? są wolne od substancji szkodliwych, tj. PFOA I PFOS, które mogą stanowić składnik PTFE (polimeru stosowanego w produkcji popularnych patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu) i są przyczyną m.in. chorób tarczycy i płuc. Substancje te są ponadto zakwalifikowane do grupy związków trwale zanieczyszczających środowisko.

Z uwagi na szybkość przewodzenia ciepła i wyjątkową funkcjonalność powłoki non-stick podczas gotowania wykorzystuje się mniej energii, a mycie wymaga mniejszej ilości wody.

 Więcej kulinariów

Tradycyjne Jadło w Dąbrówce: Kulinarne warsztaty z Kołem Gospodyń Wiejskich „Dąbrowianki”

Tradycyjne Jadło w Dąbrówce: Kulinarne warsztaty z Kołem Gospodyń Wiejskich „Dąbrowianki”

Już 26 października w sali OSP w Dąbrówce odbędą się wyjątkowe warsztaty kulinarne zatytułowane „Tradycyjne Jadło”, organizowane przez Gminne Centrum Kultury w Dąbrówce. [...]
0 komentarzy
Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika - projekt BLISKO

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika – projekt BLISKO

Za nami kolejne spotkanie, które odbyło się w ramach projektu „BLISKO ludzi, smaków i kultury”. Gościem Miejskiej Biblioteki w Wołominie był Tomasz Jakubiak [...]
0 komentarzy
Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Bieganie jest moją pasją od dawna. Mam już za sobą kilka amatorskich startów w półmaratonach, a aktualnie przygotowuję się do maratonu. Żeby utrzymać [...]
0 komentarzy

Pokaz kulinarny – Tomasz Jakubiak

„Żyj zdrowo i kolorowo” – z tym hasłem miejska biblioteka zaprasza na pokaz kulinarny, którego szefem będzie Tomasz Jakubiak. Podczas pokazu będzie można [...]
0 komentarzy

Tłuszcz – smacznego

Pyzy, pierogi, kartacze, pajdy ze smalcem, a może zapiekanki lub ciasto – takie i nie tylko dania czekały na mieszkańców na stoiskach przygotowanych [...]
0 komentarzy
Dlaczego warto gotować na parze?

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze niesie ze sobą wiele korzyści, które dotyczą zarówno właściwości zdrowotnych, jak i smaku oraz wyglądu potraw. Podczas gotowania na parze [...]
0 komentarzy
mają greckie mity z dietą śródziemnomorską

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?

Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego [...]
0 komentarzy
Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje?. Jej tegoroczne hasło brzmi: ?Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie

Związek Polskie Mięso rozpoczyna IV edycję ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.? Tegoroczna edycja kampanii pod hasłem ?Pewne jest jedno. Polskie [...]
0 komentarzy

ONCOdekalog, czyli profilaktyka nowotworowa od kuchni

ONCOdekalog to pierwsza książka kucharska dedykowana profilaktyce onkologicznej. Celem projektu, który powstał dzięki współpracy fundacji Zostaw Swój Ślad oraz firmy Ardigen jest zwiększenie [...]
0 komentarzy

Ciasto piaskowe najlepsze

Ciasto piaskowe najlepsze Prosty przepis na piaskowiec jak u babci. Ciasto piaskowe najlepsze jakie możesz przygotować na weekend do popołudniowej kawy lub herbaty.  [...]
3 komentarze
Ukrainskie-kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky Przepis z książki O!Ukraina autorstwa Weroniki Marczuk. Ukraińskie kartoplanyky to odpowiednik polskich kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem, ale równie popularne są z [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.