Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo zapakowanego produktu nie mają dostępu bakterie i wilgoć. Pozwala to na zatrzymanie świeżości i jakości jedzenia nawet do 5x dłużej.
Dzięki pakowaniu próżniowemu:
- produkty spożywcze chronione są przed rozwojem bakterii,
- jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia,
- produkty zachowują swój smak, zapach i wartości odżywcze.
Próżniowo zapakować możemy mięso, ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, pieczywo czy przekąski a także wiele więcej. Dzięki temu możesz kupić większą partię jedzenia, zapakować ją próżniowo i cieszyć się np. produktami sezonowymi kiedy masz na to ochotę.
Zgrzewarki próżniowe
Zgrzewarki próżniowe pozwalają nam na zapakowanie próżniowe wielu produktów, co pozwoli nam nie tylko znacząco ograniczyć ilość marnowanej żywności, ale również oszczędzić pieniądze. Teraz możesz kupić większą partię mięsa i podzielić ją ba wygodne porcje, dzięki czemu niczego nie będzie trzeba wyrzucać.
Zgrzewarki marki FoodSaver? to sprzęt, który pozwoli Ci w łatwy sposób zapakować próżniowo produkty spożywcze, tak by świeże produkty były zawsze na wyciągnięcie ręki. Gama zgrzewarek jest duża, tak by każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
Najpopularniejsze modele tej marki, to kompaktowa co do rozmiarów zgrzewarka, model FoodSaver? FFS014X (link: https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/zgrzewarki-prozniowe/zgrzewarka-prozniowa-foodsaver-ffs0014x) , która posiada ponadczasowy design, a dzięki możliwości przechowywania w pionie nie zajmie dużo miejsca w szafce kuchennej. Dzięki kontrolkom postępu pracy i wyjmowanej tacce ociekowej obsługa urządzenia jest prosta i bardzo wygodna.
Model FoodSaver? FFS016x (link: https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/zgrzewarki-prozniowe/zgrzewarka-prozniowa-ffs0016x )posiada ponadczasowy design, a także dedykowany tryb do pakowania żywności suchej lub wilgotnej, schowek na rolkę i gilotynę, co czyni ją wyjątkowo wygodną w codziennym użytkowaniu. Możliwość przechowywania w pionie i wykonanie z najwyższej jakości materiałów sprawią, że zgrzewarka FFS016x będzie stylowym i użytecznym dodatkiem do każdej kuchni.
Folie i worki do pakowania próżniowego
Folie i worki marki FoodSaver? wykonane zostały z materiału do zadań specjalnych, a ich wielowarstwowa konstrukcja zapobiega i zabezpiecza żywność przed przemarzaniem. Specjalna struktura po jednej ze stron zapewnia dokładne odprowadzenie powietrza. Worki i folie moletowane FoodSaver? posiadają wielowarstwową konstrukcję z nylonu (PA) używanego jako bariera dla tlenu i polietylenu (LLDPE) używanego jako bariera dla pary wodnej. Są trwałe, a jednocześnie giętkie i tworzą hermetyczną barierę wokół żywności. Można ich używać w lodówce, zamrażarce i kuchence mikrofalowej (rozmrażanie), a także gotować, chociażby metodą Sous Vide.
Pakowanie próżniowe
Wyposażone w pojemniki i woreczki zgrzewarki FoodSaver? umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Zostały Ci resztki z obiadu, lub jak zwykle przygotowałeś za dużo jedzenia na święta? Nie ma problemu, nie wyrzucaj jedzenia, tylko zapakuj je próżniowo w dedykowane woreczki lub pojemniki próżniowe.
Dodatkowo, pojemniki FoodSaver? Fresh 2.0 (link: https://www.mediaexpert.pl/agd-male/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/pojemnik-prozniowy-foodsaver-fresh-2-0-ffc024x-2-3-l) pozwolą zamarynować Ci mięso, ryby lub warzywa w kilka minut. Już nie musisz pamiętać aby odpowiednio wcześniej włożyć mięso do marynaty, zrobisz to w pojemniku w kilka chwil, w prosty i wygodny sposób.
Zdrowe, świeże i aromatyczne produkty które masz zawsze pod ręką i koniec z marnowaniem żywności, to tylko niektóre z korzyści które daje pakowanie próżniowe.
Warto korzystać ze zgrzewarek. Oszczędza to sporo ilości jedzenia. Ja od roku posiadam FoodSaver FFS017X. Pozwala przedłużyć żywotność produktów do kilku tygodni. Łatwa w obsłudze a co najważniejsze – bardzo dobrze wykonana. Polecam każdemu