Witamina C (inaczej kwas askorbinowy) jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspiera układ krwionośny, pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomaga układ odpornościowy. Potwierdzają to badania prowadzone już od 80 lat (witaminę C wyizolował w 1928 roku węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi).
Organizm ludzki nie posiada zdolności syntezy witaminy C ani jej magazynowania, więc musi być ona dostarczona z zewnątrz jako składnik diety. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, EFSA (European Food Safety Authority) dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę C wynosi od 95 do 110 mg. Najłatwiej dostarczyć witaminę C spożywając codziennie różnorodne warzywa i owoce.
Warzywa i owoce źródłem witaminy C
Najlepszym źródłem witaminy C są czarne porzeczki, acerola, dzika róża, rokitnik, natka pietruszki, papryka czerwona, chrzan, brokuły, brukselka, truskawki, kiwi i owoce cytrusowe. Witamina C jest jednak bardzo nietrwała, łatwo ulega rozpadowi pod wpływem tlenu i wysokiej temperatury. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie świeżych, nieprzetworzonych produktów.
Szczególną uwagę warto zwrócić na jarmuż, który oprócz potężnej dawki witaminy C zawiera także błonnik, przeciwutleniacze, wapń i witaminę K. Jest też świetnym źródłem żelaza. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza i w pełni zaspakaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Doskonałym naturalnie występującym źródłem witaminy C są brokuły, warzywa liściaste i natka pietruszki, która wykazuje też działają detoksykacyjnie. W 100 g natki pietruszki jest aż 177 mg witaminy C, a ponadto witamina E oraz znaczne ilości kwasu foliowego, beta-karotenu i luteiny. Dzięki wysokiej zawartości silnych przeciwutleniaczy, natka pietruszki może okazać się pomocna w zapobieganiu uszkodzeniom komórek, a tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób. Czerwona i żółta papryka są bardzo bogate w przeciwutleniacze. Zawierają również duże ilości witaminy C, która zwiększa poziom kolagenu i może pomóc zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.
Truskawki są znane przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających, ale również stanowią bogate źródło witaminy C. Zawartość witaminy C w truskawkach jest nawet nieco większa niż w pomarańczy.
Również powszechnie dostępne w polskich sklepach owoce egzotyczne mogą dostarczyć organizmowi dużą dawkę tej niezbędnej dla zdrowia witaminy. Bogatym źródłem witaminy C jest kiwi (zawiera jej więcej niż cytrusy) i ananas. Z kolei guawa, która podobnie jak kiwi, zawiera bardzo dużą ilość witaminy C (228 mg w 100 g owocu) ma także inne korzystne dla zdrowia właściwości – normuje ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca i reguluje pracę układu pokarmowego. Mango jest naturalnie bogate w witaminę C i beta-karoten, dzięki czemu pomaga również w zwiększeniu odporności.
Zimą warto sięgnąć po cytrusy ? pomarańcze, cytryny, pomelo i grejpfruty. Jedna pomarańcza albo dwie mandarynki pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.
fot: pixybay