Sprawdź, które owoce i warzywa a także zioła zawierają najwięcej witaminy C?

Witamina C (inaczej kwas askorbinowy) jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspiera układ krwionośny, pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomaga układ odpornościowy. Potwierdzają to badania prowadzone już od 80 lat (witaminę C wyizolował w 1928 roku węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi).

Organizm ludzki nie posiada zdolności syntezy witaminy C ani jej magazynowania, więc musi być ona dostarczona z zewnątrz jako składnik diety. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, EFSA (European Food Safety Authority) dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę C wynosi od 95 do 110 mg. Najłatwiej dostarczyć witaminę C spożywając codziennie różnorodne warzywa i owoce.

Warzywa i owoce źródłem witaminy C

Najlepszym źródłem witaminy C są czarne porzeczki, acerola, dzika róża, rokitnik, natka pietruszki, papryka czerwona, chrzan, brokuły, brukselka, truskawki, kiwi i owoce cytrusowe. Witamina C jest jednak bardzo nietrwała, łatwo ulega rozpadowi pod wpływem tlenu i wysokiej temperatury. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie świeżych, nieprzetworzonych produktów.

Szczególną uwagę warto zwrócić na jarmuż, który oprócz potężnej dawki witaminy C zawiera także  błonnik, przeciwutleniacze, wapń i witaminę K. Jest też świetnym źródłem żelaza. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza i w pełni zaspakaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Doskonałym naturalnie występującym źródłem witaminy C są brokuły, warzywa liściaste i natka pietruszki, która wykazuje też działają detoksykacyjnie.  W 100 g natki pietruszki jest aż  177 mg witaminy C, a ponadto witamina E  oraz znaczne ilości kwasu foliowego, beta-karotenu i luteiny. Dzięki wysokiej zawartości silnych przeciwutleniaczy, natka pietruszki  może okazać się pomocna w zapobieganiu uszkodzeniom komórek, a tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób. Czerwona i żółta papryka są bardzo bogate w przeciwutleniacze. Zawierają również duże ilości witaminy C, która zwiększa poziom kolagenu i może pomóc zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.

Truskawki są znane przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających, ale  również stanowią bogate źródło witaminy C. Zawartość witaminy C w truskawkach jest nawet nieco większa niż w pomarańczy.

Również powszechnie dostępne w polskich sklepach owoce egzotyczne mogą dostarczyć organizmowi dużą dawkę tej niezbędnej dla zdrowia witaminy. Bogatym źródłem witaminy C jest kiwi (zawiera jej więcej niż cytrusy) i ananas. Z kolei guawa, która podobnie jak kiwi, zawiera bardzo dużą ilość witaminy C (228 mg w 100 g owocu) ma także inne korzystne dla zdrowia właściwości – normuje ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca i reguluje pracę układu pokarmowego. Mango jest naturalnie bogate w witaminę C i beta-karoten, dzięki czemu pomaga również w zwiększeniu odporności.

Zimą warto sięgnąć po cytrusy ? pomarańcze, cytryny, pomelo i grejpfruty. Jedna pomarańcza  albo dwie mandarynki pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na  witaminę C.


fot: pixybay

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Potężna kraksa na DW 634

Potężna kraksa na DW 634

19 lipca na drodze wojewódzkiej nr 634 w Lipce doszło do zderzenia 3 samochodów. W wyniku zdarzenia nikt nie ucierpiał – zapewnia rzecznik [...]
0 komentarzy
Karambol na 7 samochodów na trasie S8

Karambol na 7 samochodów na trasie S8

Zderzenie aż siedmiu samochodów miało miejsce w Emilianowie na trasie S8 19 lipca po południu. Na miejscu pojawiło się kilka zastępów straży pożarnej, [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od 23 do 31 lipca planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data zakończenie [...]
0 komentarzy
Policyjna mapa wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym – Wakacje 2024

Policyjna mapa wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym – Wakacje 2024

W ciągu ostatniej doby w wypadkach drogowych zginęło 5 osób. Od początku wakacji ofiar śmiertelnych na drogach naszego kraju było 156. Policja prezentuje [...]
0 komentarzy
Informacje z Mazowsza

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o programie edukacyjnym „Bezpiecznie nad wodą”, pilotażowym programie badania lokalnych [...]
0 komentarzy

W połowie września rozpocznie się przebudowa skrzyżowania w Wołominie!

W połowie września rozpocznie się rozbudowa skrzyżowania dróg wojewódzkich nr 634 i 635 w m. Wołomin. Teren budowy został przekazany wykonawcy, który przygotowuje [...]
0 komentarzy
Kobyłka - łącznik między tunelem a ul. Warszawską – inwestycja, na którą czekali wszyscy

Kobyłka – łącznik między tunelem a ul. Warszawską – inwestycja, na którą czekali wszyscy

11 lipca stał się dniem, który z pewnością zapisze się w historii Kobyłki. Władze miasta ogłosiły długo oczekiwany przetarg na budowę łącznika między [...]
0 komentarzy
Marki - Intensywne prace drogowe: raport z 17 lipca

Marki – Intensywne prace drogowe: raport z 17 lipca

17 lipca 2024 roku to kolejny dzień intensywnych prac drogowych w Mieście Marki. Marecki samorząd kontynuuje modernizację i budowę miejskich ulic, aby poprawić [...]
0 komentarzy
Budowa wiaduktu nad linią PKP na ul. Chełmżyńskiej: utrudnienia dla kierowców

Budowa wiaduktu nad linią PKP na ul. Chełmżyńskiej: utrudnienia dla kierowców

Trwają prace budowlane nad długo oczekiwaną inwestycją – wiaduktem nad linią kolejową PKP Warszawa – Siedlce na ul. Chełmżyńskiej, prowadzącej do Ząbek. Ten [...]
0 komentarzy
Wypadek samochodu z przyczepą kempingową na S8

Wypadek samochodu z przyczepą kempingową na S8

Ten wypadek wyglądał groźnie. Zderzyły się samochód osobowy ciągnący przyczepę kempingową i bus. Wypadek miał miejsce w Trojanach, na trasie S8 17 lipca o godzinie [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.