Coraz częściej naukowcy alarmują, że czerwone mięso jedzone w nadmiarze, może powodować problemy zdrowotne.
Na przeciw oczekiwaniom, zwolenników ograniczenia spożycia mięsa wychodzi najnowsza książka Tracy Pollan zatytułowana „Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich.”
Jej najlepszą rekomendacją są słowa Yotama Ottolenghi, niekwestionowanego guru kuchni roślinnej, który napisał ?Pollanowie ma świetny pomysł na jedzenie roślin: stawiają je w absolutnym centrum uwagi i czyni fundamentem każdego posiłku. Cavatappi z brokułami lub chrupiące naleśniki kimchi to potrawy, które powodują, że chcę biec do kuchni, żeby zacząć gotować`?
Podzielona na tematyczne rozdziały, poświęcone poszczególnym grupom posiłków, książka rodziny Pollan zawiera ponad 100 przepisów, których przygotowanie nie zajmuje zazwyczaj więcej niż 35 minut. Przepisy na sałatki, zupy i chili, burgery, placuszki i sandwicze, dania wegetariańskie oraz potrawy z ryb, owoców morza lub z dodatkiem mięsa. zaspokoją wymagania każdego kto sięgnie po tę książkę. Także zaprezentowane propozycje przekąsek, dodatków i słodyczy zapowiadają się bardzo apetycznie.
Całość uzupełniają porady m.in. jak wybierać warzywa, mięso, drób czy owoce morza, jak zaoszczędzić czas w kuchni, co warto mieć w spiżarni i jak sprawić by każde danie smakowało lepiej.
Ze względu na piękną szatę edytorską i wysmakowane zdjęcia, książka będzie także świetnym prezentem.