Wójt Gminy Jadów podpisał kolejne porozumienie ws. praktyk uczniowskich z Mirosławem Laska. Piekarnia – Cukiernia „Jadowska” będzie obszarem praktyk dla uczniów z kierunku piekarz i cukiernik.
Piekarnia – Cukiernia ?Jadowska? jest firmą rodzinną, którą w 1948 roku założył dziadek obecnego właściciela. Mirosław Laska prowadzi firmę od 1981 roku, a teraz także jego dzieci jako czwarte już pokolenie pod czujnym okiem ojca stawiają pierwsze kroki w biznesie.
Obecnie firma przechodzi największy rozwój od początku istnienia. Przez pierwsze lata działalności firma zaopatrywała w pieczywo tylko Jadów i najbliższe okolice. Z czasem stało się to niewystarczające i dzisiaj wyroby firmy można znaleźć m.in. w Warszawie, Grójcu, Mińsku Mazowieckim, Siedlcach, Sokołowie Podlaskim, Węgrowie, Pułtusku, Wołominie i Wyszkowie.
Od 2005 roku firma produkuje w nowym budynku, który dzięki swoim rozmiarom pozwala inwestować w nowe maszyny i co raz nowsze technologie produkcji. Przedsiębiorstwo dysponuje nowoczesnym, specjalistycznym parkiem maszynowym. Stosuje ścisły reżim technologiczny, jak również realizuje program oszczędności energii. Wprowadza nowoczesne formy zarządzania oraz komputeryzację wyrobów gotowych i zapasów surowca. Stale modernizowany park maszynowy dostosowuje się do produkcji nowych asortymentów.
W celu podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz bezpieczeństwa pracy firma organizuje szkolenia zawodowe we własnym zakresie. Również przygotowuje uczniów w zawodzie do egzaminów czeladniczych. Pan Mirosław, który 1983 roku zdobył tytuł Mistrza w rzemiośle piekarstwo wyszkolił już ponad 30 uczniów w zawodzie piekarstwo. 27 kwietnia 2009 roku Polski Związek Rzemiosła przyznał Mirosławowi Złotą Odznakę Mistrza właśnie za szkolenie uczniów w rzemiośle. W 2012 roku właściciel firmy został uznany Liderem Przedsiębiorczości, a w 2016 roku został Liderem Biznesu Powiatu Wołomińskiego.
Firma piecze tradycyjne pieczywo, posiada szeroki wybór asortymentu piekarniczego i cukierniczego. Przedsiębiorstwo dba o to by wyroby były zawsze świeże i smaczne, dlatego w 2015 roku firma wprowadziła na swój rynek technologię odroczonego wypieku, która pozwala wypiekać pieczywo bezpośrednio w miejscach sprzedaży dzięki czemu ciepłe i świeże produkty trafiają prosto do rąk zadowolonych klientów. Wysoka jakość i trwałość produktów, dobra opinia dotychczasowych klientów, długoletnia tradycja, własna sprawdzona receptura, dobra lokalizacja piekarni, szeroki rynek zbytu, dobra sieć zaopatrzenia – pewni stali dostawcy, ekologiczna produkcja i pakowanie ? to podstawowe elementy, którymi firma konkuruje z innymi przedsiębiorcami w branży.
Na spotkaniu w dniu 04.03.2020 roku strony ustaliły, że Piekarnia – Cukiernia ?Jadowska? będzie obszarem praktyk dla uczniów z kierunku piekarz i cukiernik oraz pokrewnych nowotworzonej placówki. Przedsiębiorstwo posiada wykwalifikowanych pracowników do organizowania tego typu praktyk. Szczegóły techniczne współpracy będą przedmiotem późniejszych ustaleń pomiędzy Dyrektorem nowo utworzonej placówki oświatowej a Właścicielem firmy.