Zdobycie świeżego chleba lub bułek bezglutenowych graniczy z cudem? Żadna pobliska kawiarnia nie oferuje bezglutenowego ciasta? Mąki Mix B i Mix C marki Schär pozwalają na zaoszczędzenie czasu i odkrycie w sobie duszy piekarza dzięki samodzielnemu wypiekaniu ulubionych smakołyków.
Mix B to jeden z najpopularniejszych produktów Schär wśród osób będących na diecie bezglutenowej. Teraz, wraz z odświeżoną recepturą, ma on szansę zyskać nowe grono miłośników dobrego jedzenia. Nowa mieszanka mąk do wypieków została wzbogacona o pełnoziarnistą mąkę ryżową oraz soczewicę, zmniejszono z kolei ilość tłuszczów, cukrów i soli. Taka kompozycja pozwala na jeszcze łatwiejsze formowanie ciasta i gwarantuje uzyskanie puszystego, odżywczego chleba bezglutenowego pełnego białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz cennych substancji odżywczych za sprawą różnorodności mąk w składzie (mąka ryżowa pełnoziarnista, mąka ryżowa, kukurydziana, mąka z soczewicy).
Dzięki wielomiesięcznym eksperymentom zespołu badawczego Schär oraz profesjonalnych piekarzy udało się stworzyć recepturę, która zapewnia powtarzalne efekty pieczenia. Złocista skórka, pulchne ciasto i świeżość przez kolejne dni to najważniejsze atrybuty chleba przygotowanego z mieszanki mąk Mix B. Taki chleb można również zamrozić i przechowywać przez 4-6 miesięcy bez uszczerbku na jakości.
Już poprzednia wersja Mix B była wysoko oceniana przez naszych konsumentów, dlatego zależało nam na tym, aby ulepszona receptura naprawdę wniosła nową jakość. Miarą naszego sukcesu jest 80% zadowolonych klientów, którzy w badaniach potwierdzili lepszą elastyczność ciasta i większy komfort pracy przy wypieku pieczywa ? mówi mgr inż. Nauk o Żywności, Wioleta Zysk, przedstawicielka Schär w Polsce.
Równą popularnością cieszy się od lat mąka Mix C ? ulubiony produkt amatorów bezglutenowych słodkości. Ulepszona receptura pod nazwą Mix C Pâtisserie jest idealna do słodkich wypieków takich jak ciasta, muffiny, pierniczki, tarty, naleśniki itp. To mąka wszechstronnego użytku, łatwa w obróbce
i co ważne, nie dająca charakterystycznego bezglutenowego posmaku. Podobnie jak w przypadku mąki Mix B, zmieniona receptura ma mniejszą zawartość tłuszczu oraz większą ilość białka.
Składniki Mix B: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, włókno roślinne (psyllium, bambus), mąka ryżowa pełnoziarnista 3,8%, mąka z soczewicy 3,6%, dekstroza, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól. Może zawierać śladowe ilości soi. Nie zawiera laktozy.
Składniki Mix C Pâtisserie: skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka
z soczewicy, skrobia modyfikowana z tapioki, substancja zagęszczająca – mączka chleba świętojańskiego. Może zawierać soję. Nie zawiera laktozy.