Oscypek, bundz, bryndza, korboc, kiełbasa swojska, polędwica wędzona, grzyby suszone i marynowane, borówki, żurawina, przetwory z runa leśnego, miody pszczele, sękacze i inne tradycyjne wyroby cukiernicze – to tylko przykłady z bogatego asortymentu polskich produktów regionalnych i tradycyjnych, które wkrótce znajdą się w sprzedaży
na Praskiej Giełdzie Spożywczej w Ząbkach.
Z dniem 28 listopada br. na Praskiej Giełdzie rozpocznie działalność Salon „Polskie Smaki – Tradycja i Jakość”, którego organizatorem jest Praska Giełda Spożywcza oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Uruchomienie na Praskiej Giełdzie Spożywczej Salonu „Polskie Smaki – Jakość i Tradycja” jest pierwszym przedsięwzięciem tego rodzaju w skali ogólnopolskiej.Sprzedaż produktów regionalnych o tradycyjnej, przekazywanej od pokoleń recepturze wytwarzania, odbywać się będzie w nowowybudowanej hali, w specjalnym oznakowanym pawilonie o powierzchni 150 m2. Swoje wyroby będą oferować producenci lokalni z różnych stron Polski. Sprzedaż będzie miała charakter rotacyjny. Poszczególni wytwórcy będą prowadzić sprzedaż przez tydzień, a po nich – w kolejnych tygodniach ze swoimi produktami przybędą na PGS przybędą następni.
W pierwszym tygodniu – tj. od 28 listopada do 3 grudnia br. swoje produkty będą oferowali: Eko-Smak z Korycina, Cukiernia Zaniewicz z Międzyrzeca Podlaskiego, Gospodarstwo Pasieczne „Pszczelnik” z Pieniężna, „Bacówka na Wójcinie” z Kościeliska, Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowego „Ścinawa” ze Ścinawy oraz Browar Bojanowo. Sprzedaż w pierwszym tygodniu odbywać się będzie w godzinach: od 6.00 do 14.00.
Do odwiedzania Salonu „Polskie Smaki” Praska Giełda Spożywcza zaprasza mieszkańców powiatu wołomińskiego, którzy będą mieli, jedyną w swoim rodzaju, możliwość nabycia zdrowych i smacznych produktów pochodzących z różnych zakątków kraju. MP