Bożena Tymińska
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na składniki zawarte w pożywieniu, uwarunkowana przez mechanizmy immunologiczne.
W ostatnich latach można zaobserwować wzrost liczby zachorowań na różne rodzaje alergii jak u dzieci tak i u dorosłych. Na przykład, zachorowalność wśród dzieci najczęściej jest związana ze sposobem odżywiania. Generalnie jest kilka przyczyn tego wzrostu zachorowań. Na pewno przyczynił się do tego postęp w medycynie – lepiej potrafimy zdiagnozować i wyjaśnić szereg objawów występujących u niemowląt (nieżyt nosa, nawracające zapalenia dróg oddechowych, zmiany skórne, kolka jelitowa, biegunka), które jeszcze kilkanaście lat temu nie były wiązane z nadwrażliwością na składniki pokarmowe (alergią pokarmową). Kolejna przyczyna to czynniki genetyczne. Na pewno niemowlęta, których rodzice lub rodzeństwo były lub są alergikami, mają większe ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej. W takim przypadku rodzice powinny szczególną uwagę zwracać na dietę dziecka. Na wzrost częstotliwości występowania alergii u dzieci wpływają również zanieczyszczenie środowiska, palenie tytoniu przez rodziców, leczenie antybiotykami.
W następnych wydaniach będą poruszone takie tematy jak zapobieganie alergii pokarmowej, dieta matki karmiącej, co zrobić w przypadku wystąpienia objawów.
Dodatkowe pytania prosimy kierować na adres redakcji.