Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas imprezy na świeżym powietrzu albo na zwykłej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Za każdym razem będą urzekać smakiem.
Gruszki z grilla będą też doskonałym dodatkiem do lodów, a w połączeniu z kremowym serkiem
i granolą stanowią idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek.
Składniki
proporcje dla 2 – 4 osób
? 4 – 6 gruszek
? pół szklanki migdałów
? pół szklanki
orzechów włoskich lub orzechów pekan
? około 100 ml syropu klonowego
Przygotowanie
Orzechy i migdały rozsypać na tacce do grillowania i prażyć około 8-10 minut mieszając od czasu do czasu, a następnie wymieszać z syropem klonowym.
Gruszki przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na ruszcie lub patelni grillowej przeciętą stroną do dołu.
Na gorące, zdjęte z grilla gruszki położyć uprażone i wymieszane z syropem klonowym, orzechy i migdały. Serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do lodów. Można też podawać w połączeniu z kremowym serkiem i prażonymi ziarnami zbóż.
Połówki gruszek grillujemy około 10 -12 minut
Ćwiartki gruszek grillujemy około 4 minut na każdym boku.
Aleksandra Olczyk
prowadzi blog kulinarny
Cztery Fajery