Wprowadzanie do menu dzieci i młodzieży produktów takich jak warzywa, owoce czy kasze nie zawsze jest proste. Tak jak najmłodszym można przemycać pożądane produkty za pomocą zup, przecierów czy innych przygotowanych dla nich posiłków, tak w przypadku starszych może być to niemożliwe. O sposobach na przekazywanie wiedzy i utrwalanie prawidłowych nawyków żywieniowych opowiada dietetyk, ekspert programu edukacyjnego ?Żyj smacznie i zdrowo? Katarzyna Zadka.
Posiłki jakie każdego dnia serwujemy naszym dzieciom oraz sposób ich podania mają ogromny wpływ na ich rozwój oraz budują ich samoświadomość w dokonywaniu zdrowych wyborów w przyszłości. Gdy dziecko zaczyna edukację w szkole ma wokół siebie wiele pokus, którym trudno się oprzeć. Nauczyciele, którzy zgłosili się do programu ?Żyj smacznie i zdrowo? też mają możliwość zaszczepienia w swoich uczniach pożądanych, zdrowych nawyków nie tylko poprzez ciekawe lekcje przeprowadzone zgodnie ze scenariuszami, ale także poprzez edukacyjną grę Yedzo. Jej celem jest nauczenie młodych ludzi dopasowywać odpowiednie i wartościowe posiłki do konkretnych wydarzeń w życiu. ? Dzieci i młodzież mają łatwość w przyswajaniu wiedzy i chętniej po nią sięgają, jeśli jest podana w interesujący i angażujący sposób ? mówi Katarzyna Zadka ? tak jak poprzez zabawę mogą nauczyć się tabliczki mnożenia, tak mogą zacząć świadomie zmieniać to, co ląduje na ich talerzach poprzez wizualizację tych dań w zabawnej formie.
Rodzice oraz dziadkowie czasami nie zdają sobie sprawy, jak bardzo ich własne nawyki żywieniowe mają wpływ na kształtowanie się późniejszych nawyków u dzieci. To, co obserwują z łatwością zapamiętują i przyzwyczajają się do tych produktów, które w domu podawane są najczęściej. ? Nie zawsze udaje się zachęcić dziecko do zjedzenia długo przygotowanego, bogatego w energię i składniki odżywcze posiłku, a każda próba podania warzyw budzi bunt. Nie należy jednak się zniechęcać. Czasami potrzeba wiele prób i pomysłów, aby przekonać dziecko do nowego. Warto jednak zawsze mieć świadomość, że to, co serwujemy na rodzinnym stole ukształtuje preferencje naszego dziecka. Dzieci rodziców prowadzących zdrowy tryb życia częściej same tak żyją w przyszłości. ? mówi specjalistka do spraw żywienia, ekspert w programie edukacyjnym ?Żyj smacznie i zdrowo? Katarzyna Zadka. Stawiajmy na wspólne posiłki, bo to nie tylko czas na konsumpcję, ale także na rozmowę.
W trakcie takich rodzinnych chwil możemy też spróbować ustalić menu albo zaplanować wspólne gotowanie.
Program edukacyjny ?Żyj smacznie i zdrowo? oferuje nauczycielom darmowe zestawy edukacyjne przygotowane przez specjalistów, zawierające nie tylko scenariusze lekcji o prawidłowych nawykach żywieniowych oraz przepisy na smaczne i zdrowe posiłki ale także po raz pierwszy strategiczną grę karcianą YEDZO. To zestaw dwóch talii kart na których znajdują się zabawne grafiki przedstawiające dania, które należy dopasować do odpowiedniego wydarzenia tak, by dostarczyły jak najwięcej energii ?Żyj smacznie i zdrowo? to program edukacyjny marki WINIARY