Jak wykorzystać białka jajek czyli… drożdżowa babka na białkach

Zostają Wam czasami niepotrzebne białka po upieczeniu ciasta, a nie macie ochoty na bezy ?

Może ten przepis Wam się spodoba. Lekka, puszysta, wyjątkowo smaczna babka drożdżowa na białkach jest prosta w przygotowaniu. Nie wymaga ręcznego wyrabiania ciasta i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu (oczywiście oprócz czasu niezbędnego do wyrośnięcia)

Składniki

***jako miarki użyto szklanki o pojemności 250 ml

z podanej niżej ilości składników otrzymamy dwie niewielkie babki (forma o średnicy 17 cm i wysokości 9 cm)

2 szklanki mąki tortowej typ 405 (czyli około 310-320 g)

1 szklanka mleka

1/2 szklanki rodzynek

4 duże białka

110 g masła (może być masło roślinne)

80 g cukru pudru

35 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru (do drożdży)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)

duża szczypta soli

Dodatkowo

tłuszcz i mąka lub bułka tarta do formy

Przygotowanie

Masło rozpuścić w rondelku. Mleko podgrzać do temperatury około 30-35 stopni (powinno być lekko letnie). Do mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki, wymieszać łyżką i odstawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier puder.

Do ubitej piany dodać pozostałą mąkę, wyrośnięte drożdże, ekstrakt waniliowy, rodzynki i miksować powoli na najniższych obrotach miksera. Na koniec niewielkimi porcjami wlać roztopione, wystudzone masło i wyrabiać do połącznia składników. Gotowe ciasto odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą formy przelać ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez godzinę.

Po upieczeniu wyjąć z formy i ozdobić lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.