Dużo i często mówi się o dochodach radnych gminnych i powiatowych. Jednak w samorządach lokalnych mieszkańcy wybierają nie tylko radnego na, potocznie uważaną za społeczną, funkcję. W naszym powiecie wcale nie małą grupę stanowią sołtysi oraz, tak jak w Wołominie, przewodniczący rad osiedlowych.
Do napisania tego teksty skłoniła mnie rozmowa z jednym z sołtysów naszego powiatu, który narzekał na trud sprawowanej społecznie funkcji…, czy faktycznie społecznej?
Sołtys – to osoba, która jest łącznikiem pomiędzy wsią w której mieszka a samorządem gminy. Do jednego
z obowiązków sołtysa należy uczestniczenie w posiedzeniu rady swojej gminy. Za udział w sesji – podobnie jak radni – sołtysi otrzymują dietę. Diety te, tak jak i diety radnych, są różne w poszczególnych gminach.
Najniższą dietę w naszym powiecie za udział w sesji otrzymują sołtysi w Gminie Poświętne – 50 zł. Najwyższą w Wołominie – 258 zł. Potocznie przyjęto, że sołtys zbiera w swojej wiosce podatek gruntowy, a w niektórych gminach również podatek od nieruchomości, za co otrzymuje prowizję, która nie jest liczona jednakowo w poszczególnych gminach. Wysokość procentową owej prowizji uchwalają rady poszczególnych gmin.
W Strachówce wysokość prowizji uzależniona jest od wielkości wsi w której mieszka sołtys oraz od odległości wsi od Urzędu Gminy. Im wieś jest odleglejsza i mniejsza tym wysokość procentowa owej prowizji jest większa. Za pierwsze półrocze 2005 roku sołtysi w Strachówce otrzymali 7.734 zł – w tej gminie dieta za udział w sesji wynosi 68 zł. Podobnie sprawa wygląda w Tłuszczu, gdzie 28 sołtysów otrzymało za pierwsze półrocze bieżącego roku (10 do 11%) – łączną kwotę 31 604 zł – dieta za udział w sesji dla sołtysa to 80 zł.
W Klembowie jest 17 sołtysów, którzy za udział w sesji otrzymują 96 zł zaś za zebrane podatki prowizję w wysokości 10% zebranej kwoty co łącznie w tym roku kosztowało gminę 24 200 zł.
W Gminie Dąbrówka jest 27 sołtysów którzy za zbieranie podatków otrzymali łącznie w I półroczu tego roku 13 455 zł.
Należy przy tym podkreślić, że podobnej możliwości zarobkowych nie mają przewodniczący rad osiedlowych, bowiem nie zbierają podatków od mieszkańców. Uważam, że każdemu za jego prace należy się wynagrodzenie, również sołtysom za zbieranie podatków, ale czy nie należałoby się zastanowić nad ujednoliceniem zasad wypłacania prowizji – przynajmniej na terenie naszego powiatu. Decyzję o wysokości prowizji dla sołtysów podejmuje Rada każdej gminy oddzielnie. Czy nie nadszedł czas by w niektórych gminach zweryfikować podjęte przed laty decyzje?
Teresa Urbanowska
Naukowe odkrycie roku 2008 (medycyna, biologia).
Przepis WZORCOWY wypieku chleba typu KR-IRL (mini chlebki).
Kaszę jaglaną oraz ryż biały (lepiej się klei) gotujemy w jednym garnku ok. 20 minut. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut. Przyprawy to: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania.
Ugotowane kasza i ryż wchłaniają wtedy całą użytą do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków.
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
Pieczemy w piekarniku (temp. 200oC przez ok. 30 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
Przepis ten jest zamieszczony na stronie internetowej http://www.magdalirl.com.pl
INSTYTUTU naukowo-badawczego im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie, autorów książki pt.:
PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Wyd. Naukowe PWN MAGDAL IRL KRAKÓW.
Szczegółowa identyfikacja chleba typu KR-IRL (mini chlebki):
1. białko roślinne 10,5%, 2. tłuszcz roślinny 2,9%, 3. węglowodany niskie 78,9%, 4. witaminy: z grupy B (B1, B2, B6, PP), E, 5. składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i mangan, 6. błonnik 3,2%
7. woda ok. 5-7%
Poziom cukru po spożyciu takiego chleba przez ok. 4-5 godzin utrzymuje się we krwi w kategoriach zalecane
i dozwolone, powodując tym samym trwałe uczucie pełnej sytości (szczególnie ważne dla chorych na cukrzycę).
Człowiek odczuwa również ogromną energię, którą wnoszą węglowodany dostarczone w dużej przecież ilości.
Witaminy i składniki mineralne, podobnie jak i wszystkie pozostałe składniki są w tym chlebie bezsprzecznie w najlepszym gatunku.
Ryż obniża przecież poziom złego-LDL cholesterolu we krwi, o czym powszechnie wiadomo.
Chleb typu KR-IRL (tzn. mini chlebki) po upieczeniu smakuje jak luksusowy produkt zbożowy upieczony bez skórki w tosterze. Można go przechowywać w chłodziarce przez ponad 7 dni. Na śniadanie i kolację zaleca się spożywanie 2-3 (mini chlebków) tj. kromek średniej wielkości (150-200 g), jako wariant odżywienia minimum.
Spożycie chleba typu KR-IRL GWARANTUJE powrót do sylwetki bez nadwagi i otyłości w okresie 3-8 m-cy oraz wzorcowe odżywienie komórek nerwowych mózgu tj. polepszenie kreatywności myślenia, również dużą energię eliminującą zmęczenie.
P. S. Chleb typu KR-IRL pieczemy osobiście czyli toksyny = 0% (polepszacze, konserwanty, spulchniacze i inne trucizny, zwyczajnie co oczywiste, ich nie dodajemy).
Szczerze zachęcam do skorzystania z przepisu. To zdecydowanie jest przełom w żywieniu.