Czarna, Duczki i osiedle Słoneczna w Wołominie to trzy nowe lokalizacje, w których można kupić wyroby z Zakładów Mięsnych Jadów. Sklepy zaś przy ul. Warszawskiej i przy ul. Piłsudskiego w Wołominie oraz w Zielonce i Radzyminie to miejsca z tradycją, znane przez wielu klientów.
Zakłady Jadów to dobry smak i tradycja.
? Duża grupa naszych produktów jest oparta na tradycyjnych recepturach i naturalnych przyprawach. W surowiec zaopatrujemy się w okolicy. Kupujemy mięso na Mazurach, Podlasiu i Mazowszu ? mówi Sylwester Sasin, dyrektor ds. produkcji i handlu w zakładzie.
Pracujemy w oparciu o własne ujęcie dobrej wody i własną oczyszczalnię ścieków. Mamy do dyspozycji bazę transportową, dzięki czemu bez problemu dowozimy swoje produkty nawet do dalej położonych placówek handlowych.
? W tej chwili zatrudniamy 90 pracowników, w tym kadrę technologiczną ? osoby po uczelniach rolniczych, w tym po SGGW w Warszawie ? opowiada nasz rozmówca, również absolwent tej renomowanej uczelni.
Nic więc dziwnego, że przetwórnia od 10 lat na stałe współpracuje z SGGW. ? W miniony weekend uczestniczyliśmy w Dniach SGGW, wystawialiśmy swoje produkty i byliśmy jedynym zakładem mięsnym, jaki się prezentował podczas eventu ? podkreśla Sylwester Sasin.
Trwająca od lat współpraca ukierunkowana jest w obie strony i nie tylko zakład prezentuje się na uczelnianych imprezach. Studenci przyjeżdżają również do Jadowa, gdzie mogą bezpośrednio przyjrzeć się cyklom produkcyjnym i odbyć praktyki zawodowe.
Jak już wspomnieliśmy, Zakłady Jadów stawiają głównie na jakość i dobry smak. Ale asortyment, który trafia na rynek, jest dostosowany do różnych potrzeb smakowych i cenowych klientów.
Znaleźć tu można wędliny w cenach powyżej 20 zł za kilogram, ale też te z przedziału 15?20 zł, jak również w przedziale 6?9 zł. Łącznie na produkcję dobową trafia 10?12 ton mięsa, z czego powstaje 8?9 ton wędlin i około trzech ton mięsa.
Firma znana jest również w branży z zamówień niestandardowych.
? Na zamówienie dla hoteli, restauracji i klientów indywidualnych przygotowujemy zarówno jagnięta, jak i prosięta peklowane tradycyjnie, pieczone i wędzone oraz elementy typu szynka z nogą i tym podobne ? opowiada dyrektor Sasin.
Pisząc o Zakładach Mięsnych w Jadowie, warto pamiętać, że to lokalna firma na naszym rynku, która jest obecna podczas różnego rodzaju uroczystości lokalnych. Jest sponsorem zarówno imprez sportowych, kulturalnych, jak też rocznicowych, takich choćby jak tegoroczne obchody 110. rocznicy powstania Ochotniczej Straży Pożarnej w Radzyminie, ale też sponsoruje Dom Kultury w Jadowie.
Teresa Urbanowska