?Zjadłbym coś dobrego? ? jak często każdy z nas łapie się na takiej myśli? Nowe technologie doprowadziły do tego, że coraz częściej narzekamy na smak i zapach produktów kupionych w sieciach handlowych. Szukamy miejsc, gdzie można zjeść smacznie, ale i niedrogo.
Wspominamy, jak dobre pierogi robiła nasza babcia albo jak pięknie pachniało chlebem pieczonym na liściu chrzanowym w domu rodzinnym. Z sentymentem myślimy o przygotowaniach do świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia, przywołując wspomnienia tradycyjnych wędlin, pasztetów, dziczyzny…
Gdzie można jeszcze odnaleźć zapamiętane smaki prawdziwej żywności?
Gościnność, smaczne, pełne zapachów i aromatów tradycyjne potrawy i produkty żywnościowe ? to jeden z atutów naszego regionu. Kultywowana w wielu domach tradycja regionalnej kuchni coraz częściej zaczyna również gościć
w firmach gastronomicznych, gdzie coraz większą wagę przywiązuje się do jakości używanych produktów. Wybierając lokal na imprezę okolicznościową bądź na rodzinne spotkanie opieramy się coraz częściej nie tylko na rekomendacji znajomych, coraz częściej szukamy opinii na forach internetowych. Dobrą kuchnię doceniają już nie tylko mieszkańcy dużych miast. Na co dzień zagonieni i zapracowani szukamy smaków i aromatów zapamiętanych z dzieciństwa. Tę tendencję potwierdza coraz większa popularność telewizyjnych programów kulinarnych.
Przez lata przekonywani do korzystania z przetworzonych gotowych do spożycia produktów i dań uczymy się na nowo gotować od Magdy Gessler, Pascala Brodnickiego i wielu innych. Na szczęście sztuka kulinarna przetrwała
w wielu polskich domach. Przepisy zachowane w starych książkach kucharskich przeżywają renesans, doceniana jest tradycja kulinarna zachowana przez niewielkie lokalne społeczności. Wielu z nas zaczyna zależeć na tym, by na naszych stołach gościła naturalna i smaczna żywność. Coraz więcej osób próbuje samodzielnie przygotować swojską wędlinę, pieczemy chleb, dzieląc się przechowywanym w domowych zapasach zakwasem, kisimy ogórki i kapustę ? jednym słowem rozmawiamy o tym, co jemy.
Podobnymi standardami kierujemy się, wybierając restaurację, bar czy jadłodajnię. Ma być ładnie i smacznie. Lokalna Grupa Działania Równiny Wołomińskiej od kilkunastu miesięcy realizuje Program Budowy i Promocji Produktu Lokalnego. Ogłoszony został konkurs i wyłonione logo programu. W program ten aktywnie włączyło się Mazowieckie Forum Biznesu, Nauki i Kultury, organizując spotkania i konferencje poświęcone między innymi dobrej, zdrowej żywności. Osoby, którym bliska jest tego rodzaju ideologia, proszone są o kontakt z Mazowieckim Forum Biznesu Nauki i Kultury:
www.mazowieckieforum.pl.
Teresa Urbanowska