W czwartek 10 listopada w OSP Strachówka odbyły się Warsztaty Ożywienia Gospodarczego. W spotkaniu oprócz licznie przybyłych gości uczestniczyli lokalni przedsiębiorcy zajmujący się produkcją żywności metodami tradycyjnymi oraz osoby, które chciałyby zająć się tego rodzaju działalnością.Szynka z nogą z Jadowa, konfitury Anny Langowskiej, pieczywo Mirosława Laski, sosy do mięsa z Leśniakowizny, orzechy laskowe uprawiane przez państwa Wiśniewskich, miody, kartacze, sery, pierogi i inne przetwory domowe wytwarzane na ziemi wołomińskiej i ich wytwórcy byli głównymi bohaterami Warsztatów Ożywienia Gospodarczego, które odbyły się w czwartek 10 listopada w Strachówce. Konferencja zgromadziła wielu zwolenników produktu lokalnego.
Prace nad powstaniem takiego produktu trwają w różnych środowiskach. Organizatorzy Warsztatów w Strachówce: Powiatowy Urząd Pracy w Wołominie, Mazowieckie Forum Biznesu, Nauki i Kultury (MFB NiK), LGD Równiny Wołomińskiej i Gmina Strachówka za cel postawiły sobie spotkanie tych środowisk, a efektem spotkania ma być powstanie grupy producenckiej, która skupi wokół siebie lokalnych producentów, zadba o wspólną promocję i rynki zbytu.
? Podsumowaliśmy działania zainaugurowane przez PUP pod koniec 2008 r. warsztatami w Tłuszczu. Po kolejnych wiosną 2010 r. ? tym razem w Wołominie powstała idea zaproponowana przez MFB NiK zebrania grupy producentów lokalnych i skupienia ich w grupę, która wspólnie prowadzić będzie działania promocyjne i szukać rynków zbytu na swoje produkty ? mówiła, rozpoczynając spotkanie Jolanta Tlaga, dyrektor PUP w Wołominie. W skład grupy, oprócz podmiotów zorganizowanych, wchodzą osoby, które chcą rozpocząć produkcję produktów lokalnych. Grupa ma formułę otwartą i chętni mogą w każdej chwili do niej dołączyć, zgłaszając się do biura LGD RW lub do MFB NiK.
Po spotkaniu w Wołominie odbyły się dwa cykliczne warsztaty organizowane przez PUP, MFB NiK oraz LGD Równiny Wołomińskiej. W ich efekcie MFB NiK zorganizowało pięć wyjazdów (dofinansowanych przez LGD RW) producentów na uroczystości plenerowe do Legionowa, Lipinek, Wyszkowa, Długosiodła i Warszawy. ? Tworzymy podwaliny pod stabilną grupę. Dzięki wyjazdom producenci lepiej się ze sobą poznali, mieli kontakt z potencjalnymi klientami, zobaczyli, jaka jest reakcja na ich produkt. Bogatsi w te doświadczenia zorganizowaliśmy listopadowe warsztaty, podczas których rozpoczęliśmy wymianę doświadczeń własnych, ale też mieliśmy okazję posłuchać takich osób, jak Grzegorz Rusak ? mówi Teresa Urbanowska, prezes MFB NiK.
Rafał Rozpara, prezes LGD zachęca do działania i korzystania ze wsparcia finansowego, jakie można otrzymać ze środków jego organizacji. ? Mam nadzieję, że wspólnie z Mazowieckim Forum uda się nam ten pomysł zrealizować na terenie powiatów wołomińskiego i wyszkowskiego, skupiając nie tylko producentów żywności, co może się przyczynić do rozwoju regionu poprzez stworzenie miejsc pracy i zatrzymanie tu na miejscu osób, szczególnie tych młodych. Zachęcamy, aby nie ukrywać się z pomysłami. Jeśli nie powiecie o swoich pomysłach i marzeniach, nikt nie będzie mógł wam pomóc. Współpraca pomoże nam wydać tak pieniądze, że zaowocują ożywieniem gospodarczym ? mówił do uczestników warsztatów.
Redakcja