20 listopada w Teatrze Equus przy zielonkowskim Klubie Galop swój kulinarny talent zaprezentował Theo Vafidis. Tego wieczoru mogliśmy nie tylko zasmakować indyjskich specjałów, ale też dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat życia i tradycji w Indiach. Nie zabrakło też pokazów tańca i piosenek rodem z Bollywood.
Ten wieczór przeniósł wszystkich do dalekich i tajemniczych Indii. Już samo wejście do Teatru Equus robiło wrażenie. Gości witały kobiety ubrane w drapowane szaty, czyli sari oraz mężczyźni w swych tradycyjnych strojach, zwanych dhoti lub lungi. Wchodzące do Teatru kobiety zostały obsypane płatkami róż i udekorowane ozdobną „kropką”, umieszczoną na czole. Na sali rozbrzmiewała już muzyka indyjska. A na przywitanie każdy mógł skosztować tradycyjnej indyjskiej herbaty. Napój taki jest gotowany z dodatkiem mleka i bogactwem przypraw, a najlepiej smakuje mocno słodzony. Indyjska herbata to kwintesencja kuchni indyjskiej. Prosta, aromatyczna, słodka bądź mocno pikantna.
W kulinarną podróż do Indii zabrał nas Theo Vafidis. Kuchmistrz znany z programów telewizyjnych, takich jak między innymi: ”Europa da się lubić”, ”Europa bez granic”, ”Pytanie na śniadanie”, ”Kawa czy herbata”, czy najnowszego ?NIE na Żarty?, to także Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni w Polsce oraz Honorowy Członek Klubu Szefów Kuchni Ateny.
Kuchnia indyjska od wieków bazuje na ryżu. Ponieważ rozpowszechniony jest tu wegetarianizm, dania często komponuje się z fasoli, grochu, soczewicy i owoców. W skład potraw mięsnych wchodzi drób, ryby, baranina, jagnięcia i mięso kozie. Hindusi z powodów religijnych nie jedzą wołowiny. W celu uszlachetniania potraw stosują wiele przypraw, takich jak przyprawy korzenne, zioła i aromatyczne warzywa. Specyficzną, tradycyjną przyprawą jest ?gram masala? (czarodziejska przyprawa).
Theo Vafidis przygotował dla wszystkich dwie potrawy z kuchni indyjskiej. Pierwsza to zupa krem, złożona ze zmiksowanych warzyw (cebula, marchewka), przypraw, w tym masala, na bazie rosołu z kury, ?doprawiona? natką pietruszki, siekanymi orzechami i płatkami zbożowymi. Druga to marynowany w jogurcie kurczak z przyprawami (też m.in. masala) z czosnkiem, pomidorami, świeżymi ziołami, kardamonem, ostrą papryczką, podany z ryżem (mix białego i dzikiego) zmieszanym z kukurydzą, polany sosem pomidorowym.
By podkreślić indyjski klimat wieczoru w tańcu w bollywoodzkim stylu zatańczyły dziewczyny z zespołu ?Evergreen?. Hinduskim tańcem urzekały także Zuzanna Kan i Agata Turniak. Orientalnymi piosenkami oczarowała publiczność Gosia Nisha Gąsior – wokalistka, skrzypaczka, kompozytorka, dyrygentka. W tańcu indyjskim pokazali się też mężczyźni z grupy ROOH PUNJAB DI z Punjabu. Tańczący chłopcy uczyli się tańca w swoim kraju.
Sylwia Kowalska