31 maja o godzinie 18.00 w zielonkowskim Klubie Galop odbędzie się ?Wieczór muzyki rosyjskiej” oraz spotkanie z Karolem Okrasą. Tym razem znakomity mistrz sztuki kulinarnej zabierze nas w podróż po specjałach Rosji.
Organizatorzy chcą przywołać obraz Rosji wolnej od stereotypów. Nie zabraknie lekcji rosyjskiego, która pozwoli lepiej poznać kulturę, tradycję i sztukę naszych wschodnich sąsiadów. Spragnieni będą mogli napić się czaju, a głodni – spróbować narodowych przysmaków. Wszystko to przy akompaniamencie rosyjskiej muzyki – od starocerkiewnej do współczesnego rocka.
Do udziału w koncercie zostały zaproszone gwiazdy ekranu, takie jak Karol Okrasa, oraz Maciej Wróblewski, Faina Nikolas, Janek Stokłowski, Iwona Murawska-Truszczyńska – jedna z czołowych solistek Opery Narodowej, a także przedstawiciele świata kultury, polityki i biznesu, m.in. Ambasador Rosji Władimir Grinin, Attache Wojskowy Płk. Władimir Betektin, Konsul i Dyrektor Rosyjskiego Ośrodka Nauki i Kultury Siergiej Skaczko, Szefowa Stowarzyszenia Wspólnota Rosyjska Nina Latusek, Pani Kamala Gasimova – Konsul Ambasady Azerbejdżanu.
Gwiazdą wieczoru będzie współczesna kuchnia rosyjska – pełna różnorodnych aromatów, wykwintnych i smacznych dań. Rosja była, jest i będzie rajem dla każdego kucharza. Z czego słyną Rosjanie? Przede wszystkim ze wspaniałego kawioru. To właśnie Rosja jest największym producentem tego przysmaku. Najpopularniejsze spośród drożdżowych placków – bliny bywają różne. Ta nazwa określa całą rodzinę placków: gryczanych, ziemniaczanych, drożdżowych i tych, które my nazywamy po prostu plackami. To tylko najbardziej rozpoznawalne przysmaki kuchni rosyjskiej – dzięki Karolowi Okrasie poznamy o wiele bogatszy zestaw potraw.