Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

Producenci żywności po raz kolejny zawalczą o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Na zgłoszenie produktów jest czas do 28 lutego. Do zdobycia są nagrody rzeczowe.

Ruszyła 18. edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Do tej pory nagrodzono już ponad 240 produktów. W zeszłym roku w gronie najlepszych znalazły się m.in. pieczony sum w galarecie miodowej, gąsiorowski ser ze skórką, słonecznikowy chleb na zakwasie czy syrop miętowo-cytrynowo-imbirowy.

– Nagroda w konkursie jest często pierwszym krokiem do tego, aby produkt stał się rozpoznawalny i doceniony na rynku krajowym, a nawet na arenie międzynarodowej. Jest to też potwierdzenie, że produkt cechuje się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem – podkreśla marszałek Adam Struzik.

Swoje produkty mogą zgłaszać zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty czy organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak: osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można go było promować przy różnych okazjach.

– Konkurs jest skierowany do producentów żywności z województwa mazowieckiego. Nagrody trafiają do tych, którzy mają ciekawe przepisy i bardzo dobre produkty. Później najlepsze z nich są prezentowane i promowane podczas wielu wydarzeń czy na targach. Zachęcam do udziału w konkursie – dodaje Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa.

Producenci indywidualni mogą zgłaszać produkty w 8 kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne/produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody, a także napoje (alkoholowe i bezalkoholowe). Z kolei przedsiębiorcy będą rywalizować w 4 kategoriach: wyroby pochodzenia roślinnego, wyroby pochodzenia zwierzęcego, napoje i inne.

Zgłoszenia należy wysłać do 28 lutego pocztąe-mailem lub przez ePUAP:

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
ul. Skoczylasa 4
03-469 Warszawa
e-mail: wydzialrolnictwa@mazovia.pl
ePUAP: /umwm/SkrytkaESP

Szczegółowe informacje można uzyskać pod nr tel.: 22 59 79 116 lub 22 59 79 102.

Regulamin jest dostępny pod linkiem https://mazovia.pl/pl/konkursy/xviii-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztwa-mazowieckiego-dla-mazowieckich-producentow-zywnosci-za-najlepszy-produkt-roku-2024.html.

Więcej informacji z Mazowsza

Ponad 100 mln zł z UE na prekursorską terapię genową

Z chorobą Parkinsona mierzy się około 8,5 mln ludzi na świecie. Szacuje się, że w 2040 r. ta liczba podwoi się. Przełom w [...]
0 komentarzy
20 pociągów dla Kolei Mazowieckich

20 pociągów dla Kolei Mazowieckich

Unia Europejska przekaże Kolejom Mazowieckim 162 mln zł na zakup 14 zeroemisyjnych pociągów z programu Fundusze Europejskie dla Mazowsza 2021–2027. Na tym jednak nie [...]
0 komentarzy
Głośna próba systemu alarmowania – 17 marca 2025

Głośna próba systemu alarmowania – 17 marca 2025

Mazowiecki Urząd Wojewódzki przeprowadzi 17 marca 2025 r. w godzinach 8:00–16:00 na terenie powiatu wołomińskiego głośną próbę systemu alarmowania. Test ma na celu [...]
0 komentarzy
Mazowieccy Lady D. i Gentleman D. 2025 – czas na zgłoszenia!

Mazowieccy Lady D. i Gentleman D. 2025 – czas na zgłoszenia!

Mazowiecka Lady D. im. Krystyny Bochenek oraz Mazowiecki Gentleman D. to konkursy, które wyróżniają osoby z niepełnosprawnościami za ich wyjątkowy wkład w życie społeczne [...]
0 komentarzy
Czyste Powietrze na rozdrożu - niepewne finanse i trudniejszy dostęp

Czyste Powietrze na rozdrożu – niepewne finanse i trudniejszy dostęp

7 marca minęło 100 dni od zawieszenia programu “Czyste Powietrze”. Polski Alarm Smogowy sprawdza jak wygląda postęp prac nad nową wersją programu. Po [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.