15. Zdrowe bakterie

Szczepy probiotyczne zawarte w jogurcie i kefirach mogą wywierać korzystny wpływ na organizm. Część żołądkowo-jelitowa przewodu pokarmowego należy do grupy organów, których prawidłowe funkcjonowanie decyduje o ogólnym stanie zdrowia całego organizmu.

Bożena Tymińska – lekarz pediatra, specjalista chorób zakaźnych

Tak jak skóra i drogi oddechowe, przewód pokarmowy jest narażony (z powodu pobierania płynów i pokarmów) na bezpośrednie wpływy środowiska. Podczas gdy powierzchnia skóry wynosi około 2 m2, płuca ponad 80m2, to przewód pokarmowy ponad 300m2. Tak rozległa powierzchnia jest potrzebna, aby przewód pokarmowy spełniał swoje fizjologiczne funkcje tj.: trawienie, wchłanianie i wydalanie. Niestety jednocześnie jest to pole do ataku dla wszelkiego rodzaju patogenów: bakterii, wirusów i grzybów oraz stanowi szerokie wrota do wchłaniania substancji szkodliwych np.: metali ciężkich, które następnie w organizmie ulegają bioakumulacji powodując rozmaite dysfunkcje organizmu.
Zaburzenia czynności przewodu pokarmowego objawiają się w postaci przewlekłych zaparć lub biegunek. Przy normalnym składzie flory bakteryjnej w poszczególnych częściach przewodu pokarmowego mówimy o istnieniu eubiozy. Wszystkie zaburzenia to dysbiozy. Stosowanie antybiotyków zaburza skład flory bakteryjnej. Dlatego też konieczne jest zastosowanie kuracji odtwarzającej florę fizjologiczną przewodu pokarmowego po każdej terapii antybiotykami.
Grzybice przewodu pokarmowego są również wynikiem dysbiozy przy czym uszkodzona błona śluzowa przewodu pokarmowego i niedobór fizjologicznej flory bakteryjnej sprzyjają silnemu namnożeniu się grzybów.
Nieuszkodzone błony śluzowe przewodu pokarmowego pełnią rolę tarczy ochronnej przeciwko antygenom dzięki Immunoglobulinie A, która jest produkowana w tkance limfatycznej błony śluzowej jelita krętego, a następnie wraz z krwią jest transportowana do wszystkich błon śluzowych, co w ten sposób zabezpiecza obronę immunologiczną w odległych narządach: płucach, zatokach szczękowych, czołowych, jamy ustnej.
Immunoglobulina A (Iga) jest drugą co do częstości występowania immunoglobulin w organizmie. Neutralizuje ona wirusy i toksyny jak również aglutynuje bakterie i cząsteczki antygenów. Wszelkie dysfunkcje przewodu pokarmowego prowadzą do miejscowego niedoboru Iga skutkiem czego jest obniżona odporność immunologiczna błon śluzowych w całym organizmie i zwiększona podatność na schorzenia jelitowe /namnożenie flory jelitowej/, schorzenia płuc, zatok obocznych nosa.
Dlatego szczególnie istotną uwagę zwraca się na utrzymanie eubiozy poprzez utrzymanie fizjologicznej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Jest ono integralnie związane z racjonalnym odżywianiem.
W następnym numerze – c.d. o żywności funkcjonalnej.