Spółdzielnia Mleczarska „Maćkowy” z Gdańska od kilku dni gości na Praskiej Giełdzie Spożywczej w Ząbkach. – Jest to nasz powrót do Ząbek – mówi Teresa Krystman, prezes Spółdzielni.
Spółdzielnia oferuje ponad sto przetworów mlecznych w ofercie: mleko – pasteryzowane, UHT, acidofilne, śmietana, masło, sery, serki, jogurty, kefir, desery, kaszki, napoje… Trudno powiedzieć, co w tej ofercie gdańskiej Spółdzielni Mleczarskiej „Maćkowy” jest bardziej atrakcyjne: bogactwo i różnorodność, wysoka jakość produktów, czy ich walory smakowe, odżywcze i zdrowotne.
Atrakcyjny smak, pieczołowicie dobierane szczepy prozdrowotnych bakterii, kolorowe, cieszące wzrok kupujących opakowania – tymi zaletami „Maćkowy” zaskarbiły sobie sympatię handlowców i konsumentów.
To nie są reklamowe slogany. Łatwo sprawdzić, jak długa jest lista oferowanych przez „Maćkowy” produktów, łatwo przekonać się, że równie długa jest lista nagród i medali, które one zdobyły. Są wśród nich te najbardziej cenione, cieszące się największym prestiżem: pięć złotych medali Międzynarodowych Targów Poznańskich. Jest także wyróżnienie szczególne: Wielki Złoty Medal MTP przyznany Najlepszym z Najlepszych. „Maćkowy” znalazły się w tym elitarnym gronie 36 polskich producentów jako jedyna spółdzielnia mleczarska. Aż 37 wyrobów gdańskiej spółdzielni uzyskało już znak „Poznaj Dobrą Żywność”. Wcześniej blisko 30 produktów zdobyło znak „Polska Dobra Żywność”. Europejski Instytut Jakości nadał „Maćkowom” certyfikat Najlepsza Polska Jakość.
– Postawiliśmy na jakość tworząc wiele lat temu własną klasę mleka „S”, które musiało spełniać znacznie surowsze wymagania niż te, jakie stawiały rolnikom ówczesne polskie normy. Dziś produkujemy nasze przetwory ze znakomitego surowca. Nasi dostawcy zdobywają liczne nagrody za jakość stada i mleka – mówi Teresa Krystman, prezes gdańskiej Spółdzielni Maćkowy
O jakość produktów dba się w „Maćkowach” we wszystkich fazach produkcji: od łąki i obory aż po sklep. Od 5 lat spółdzielnia ma certyfikat ISO 9001. W 2001 roku „Maćkowy” spełniły wymogi systemu HACCP. W ubiegłym roku system uzyskał certyfikat Lloyd’s Register Quality Assurance. Warto podkreślić, że spółdzielnia należy do nielicznych producentów żywności, którzy otrzymali ów certyfikat nie tylko na produkcję, ale także na handel hurtowy i sprzedaż w sklepach firmowych.
Główny rynek zbytu spółdzielni to Trójmiasto i północne regiony kraju. „Maćkowy” od lat są liderem pomorskiego rynku przetworów mlecznych. Dzięki współpracy z wieloma sieciami handlowymi produkty spółdzielni „Maćkowy” są jednak dostępne na terenie całego kraju. Spółdzielnia ma 11 własnych hurtowni i 7 sklepów firmowych i uruchamia kolejne placówki handlowe, realizując strategię rozwoju sieci sklepów firmowych i patronackich. Teraz Maćkowy gości również na Praskiej Giełdzie Spożywczej w Ząbkach i zaprasza do odwiedzenia swojej hurtowni.
Teresa Urbanowska